Vatikan'ı skandallar sallıyor

Vatikan'ı skandallar sallıyor

DÜNYA Haberleri

Vatikan, yolsuzluk ve dolandırıcılık skandalıyla çalkalanıyor.

Vatikan, yolsuzluk ve dolandırıcılık skandalıyla çalkalanıyor. Bir süredir kara para aklama şüphesiyle inceleme altında olan, Papalık mali işler yetkililerinden üst düzey bir din adamı, rüşvet yoluyla 20 milyon Euro (yaklaşık 50 milyon TL) tutarındaki kara parayı İsviçre'den İtalya'ya sokmaya çalışmakla suçlanıyor. Din adamıyla birlikte ona yardım eden bir jandarma astsubayı ve bir borsa simsarı da tutuklandı. Papa Francesco, selefi 16. Benediktus gibi Katolik Kilisesi'nde şeffaflaşmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Papa, kara para aklamakla suçlanan Vatikan Bankası'nın (Diyanet İşleri Enstitüsü - İOR) faaliyetleriyle ilgili olarak Çarşamba günü soruşturma emri vermiş ve bir denetleme komisyonu kurulmasını sağlamıştı. nbsp;Henüz bu soruşturma yürürken, Vatikan'ın bir diğer önemli mali biriminde, Papalık ile İtalya arasındaki kirli para ilişkisini ortaya döken başka bir skandal patlak verdi. Roma Cumhuriyet Savcılığı koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında, Papalık Vatan Mirası Bölümü (APSA) Muhasebe İdaresi Sorumlusu 61 yaşındaki Monsenyör Nunzio Scarano tutuklandı. İddiaya göre üst düzey din adamı Scarano, İtalyan gizli servisi eski üyesi ve halihazırda Carabiniere (jandarma) astsubayı olduğu belirtilen Giovanni Maria Zito'ya 400 bin Euro rüşvet vererek, özel uçağa yüklenen 20 milyon Euro'yu İsviçre'den İtalya'ya sokmaya çalışmakla suçlanıyor.
VATİKAN İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Söz konusu yüklü miktardaki paranın, monsenyörün armatör arkadaşları Paolo, Cesare ve Maurizio D'Amico kardeşlere ait 'kara para' olduğu belirtildi. Yasadışı para transferi girişim aşamasında kalırken, Monsenyör Scarano, astsubay Zito ve onlara yardım eden Giovanni Carenzio adlı bir borsa simsarının, İtalyan mali polisi operasyonuyla tutuklandığı açıklandı. Zanlıların, dolandırıcılık ve yolsuzlukla suçlandığı bildirildi.
Scarano'nun ik savunmasında, söz konusu paranın kiliseye yapılan bağışlar olduğunu ve bir manastırın restorasyonunda kullanılacağını söylediği iddia ediliyor.
LAKABI 'DON 500'
Cüzdanında sürekli 500 Euro'luk banknotlar taşıdığı için "Don 500" diye anılan din adamı Scarano'nun, 560 bin Euro'luk kara para aklama iddiasından dolayı bir aydır soruşturma altında tutulduğu bildirildi. nbsp;
Öte yandan, Vatikan Sözcüsü ve Basın Ofisi Sorumlusu Peder Federico Lombardi yaptığı açıklamada Monsenyör Scarano'nun tutuklandığını doğrulayarak, "Bu konuya ilişkin henüz İtalyan yetkililerden bize resmi bir talep gelmedi. Ancak onlarla tam işbirliği yapmaya hazırız" dedi. nbsp;
Bu sorunu yakından izlediklerini ifade eden Lombardi, "Vatikan yetkili makamları, Finansal Bilgiler Kurumu (AIF), yetkileri dahilinde önlemler alabilmek için problemi yakından izlemektedir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...