‘Biz, birlikte güçlüyüz’

Düzenleyen:
‘Biz, birlikte güçlüyüz’

Ekonomi Haberleri

Hain darbe girişiminin birinci yıl dönümünde ülkenin bütün kesimlerinden mesaj yağıyor. İş dünyası “Birlik olduğumuzda neler yapacağımızı herkes gördü. Bir olalım, demokrasimize sahip çıkalım” derken, şehitleri de minnetle andı...

Türkiye, geçtiğimiz yıl bugün, ülke tarihinin en kanlı darbe girişimine sahne oldu. Bu ülkenin güvenlik güçleri birbirine ve halka kurşun yağdırdı, Meclis bombalandı, köprüler kesildi, devlet ele geçirilmeye kalkışıldı. Amaçlarına silahla ulaşamayanlar, 15 Temmuz’un hemen ardından ekonomik saldırı başlattı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları, böylesine ağır bir darbe girişiminin ardından sorunsuz açılan piyasaları, işleyen bankacılık kurumlarını, dönen çarkları görmezden gelerek, sadece tahminlere dayanarak Türkiye’nin ‘Yatırım yapılabilir’ notunu indirdi. Döviz kurunda, darbe girişiminin ardından başlayan düşüş, müdahalelerle yükseltmeye çalışıldı, borsada hisseler değer kaybetti, ihracat düştü, turist sayısı hızla geriledi. Ancak hem devlete hem ekonomiye yöneltilen darbe girişiminin etkisi, ülke ekonomisini sadece üçüncü çeyrekte daralttı. Ekonomi yönetimi girişimin ardından hızlıca etkin kararlar aldı. Reel sektöre gerek hibe gerek sıfır faizli krediler verildi, vergi ve borçlar ertelendi, yeniden yapılandırıldı, taksitlendirildi. Aynı zamanda bütün bakanlar, iş dünyasıyla koordineli olarak dünyanın dört bir yanında Türkiye’de olanları anlattı, ülkede her şeyin normal seyrinde işletiğini gösterdi ve darbe girişiminin üzerinden bir yıl bile geçmeden Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5 gibi şaşırtan bir büyümeye imza attı, ihracat rekorlar kırdı, yarışır gibi not düşüren kuruluşlar, yüzde 5’lik rakamı görünce, Türkiye için daha önce yüzde 2 olarak belirledikleri büyüme tahminlerini yüzde 4’lere, 5’lere yükseltti. Alınan tedbirlerle ilk çeyrekten itibaren istihdam arttı, ihracatta rakamlar tarihî rekorlar kırmaya başladı. Bu büyük ve kanlı darbenin yıl dönümünde ise iş dünyası aynı geçen yıl olduğu gibi tek yumruk oldu ve ülkenin birlik olduğunda neler yapacağını tekrar etti “Demokrasi ve birliğimize sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

KOÇ HOLDİNG:  Birliğimiz, geleceğimiz için en önemli garanti
Ömer Koç’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Koç Holding, 15 Temmuz sebebiyle yaptığı açıklamada “Cumhuriyetimizin en temel yapı taşı demokrasidir ve demokratik bir hukuk devleti çatısı altında bir arada yaşamak milletimizin geleceğinin en önemli garantisidir” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain darbe girişiminin ardından yaptığımız bütün açıklamalarda ifade ettiğimiz gibi; cumhuriyetimizin en temel yapı taşı demokrasidir ve demokratik bir hukuk devleti çatısı altında bir arada yaşamak milletimizin geleceğinin en önemli garantisidir. Bugün Koç Topluluğu’nun ana ilkesi olarak benimsediğimiz, kurucumuz Vehbi Koç’un şu sözleri geleceğimize de ışık tutmaktadır: ‘Benim anayasam şudur: Devletim ve ülkem var oldukça ben de varım. Demokrasi varsa hepimiz varız. Memleketimizin ekonomisini kuvvetlendirmek için elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz. Ekonomimiz güçlendikçe demokrasi daha iyi yerleşir, dünyadaki itibarımız artar.’ Bu vesileyle, geçmişten bugüne millî birliğimiz, bütünlüğümüz ve demokrasimiz için kahramanca mücadele verirken hayatını yitiren bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz.

SABANCI: Her alanda üzerimize düşeni yapıyoruz
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı “15 Temmuz 2016 tarihinin en önemli sonucu, birlik ve beraberliğin değerinin bir kez daha derinden hissedilmesi oldu” dedi. Güler Sabancı yakın tarihin dönüm noktalarından biri olan Demokrasi ve Millî Birlik Günü vesilesiyle kaybedilen şehitlere bir kez daha Allah’tan rahmet dilediğini ve benzer acılarının tekrarlanmamasını ümit ettiğini dile getirdi ve şunları söyledi: Ülkemizin karşılaştığı tüm zorlukları, tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi, ortak bir bilinçle aşabileceğimize ve hepimizi daha aydınlık günlere taşıyacak ortak hedeflere ancak ‘biz’ olarak koşabileceğimize yürekten inanıyoruz. Biz de Türkiye’nin Sabancı’sı olarak, bu inançtan hareketle üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmek için ekonomiden sanata her alanda hızımızı kesmeden ülkemize yatırım yapmayı sürdürdük. 90 yılı aşkın süredir olduğu gibi, bundan sonra da toplumumuz ve ekonomimiz için değer oluşturmaya büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz.

ECZACIBAŞI:Güçlü irademizle her zorluğu aşarız
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise “15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıl dönümünde, vatanımız, bağımsızlığımız ve demokrasi için canını vermiş bütün şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı. Ülkenin yüz yüze kaldığı tehditlere bedenleriyle siper olan vatandaşlara karşı herkesin sorumluluk taşıdığını vurgulayan Eczacıbaşı, yaşananların tekrarına izin verilmemesi, ülke ve gelecek için daha büyük değer üretilmesi, bir gün öncesinden daha iyi olmak üzere yorulmadan ve kararlılıkla çaba gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Açıklamada Eczacıbaşı’nın şu görüşlerine de yer verildi: Birlik içinde ortaya koyduğumuz güçlü iradenin, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, her türlü engeli aşmamızı sağlayacağına, kalkınma ve refahımıza katkı sunacağına inanıyoruz. Bu inancımız, Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz sonsuz güven ve iyimserlikten gücünü alıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...