Başbakan Erdoğan, 'Türkiye ülkelerden bir ülke değildir'

/ Kaynak: CHA
Başbakan Erdoğan, 'Türkiye ülkelerden bir ülke değildir'

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan 'Millete Hizmet Yolunda' konuşmasında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, 'Millete Hizmet Yolunda' programında, haziran ayında hükümetin icraatları ve yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayı içinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla ilgili önemli adımlar atıldığını hatırlatarak sözlerine başlayan Erdoğan; 25 yıllık kira karşılığı Hazineye 36 milyar dolarlık gelir getirecek, İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanı, Sinop'ta 22 milyar dolara mal olacak ikinci nükleer enerji santrali kurmak için Japonya ile ön anlaşmalar, Uluslararası Para Fonu'na borcun sıfırlanması, Merkez Bankası'nın rezervlerinin rekor kırdığı, gösterge faizin tarihinin en düşük seviyesine gerilediği, kredi derecelendirme kuruluşlarının arka arkaya not artışını ifade etti. Ekonomideki bu gelişmeler yaşanırken, Gezi olayları ile Türkiye demokrasisinin ciddi bir sınamadan geçtiği ve demokrasinin bu sınavı başarıyla atlattığını vurgulayan Erdoğan, Çözüm Süreci'nin de bu tertiplerden etkilenmediği, milletin sağduyusu sayesinde, kardeşliğin güç kazanmaya devam ettiğini kaydetti. Ekonomideki güzel gelişmelere ek olarak, Çözüm Süreci'nin de kararlılıkla ilerlediği, artık dağlardan acı haberler gelmediği esnada, "İşte tam da böyle bir ortamda, umutların büyüdüğü, Türkiye'nin başarılarına başarılar eklediği, rekorların kırıldığı bir dönemde, malumunuz, Taksim Gezi Parkı'nda bazı eylemler başlatıldı." diyen Erdoğan, konuşmamın en başında tamamen yanlış bilgilendirme neticesinde, samimi olarak ağaç ve çevre eylemi yapan vatandaşları tenzih etti. Erdoğan, ancak, bu samimi vatandaşların dışında kalan eylemcilerin, Türkiye'nin en parlak ayını yaşadığı bir dönemde, çok büyük bir tertibin, çok büyük bir senaryonun parçası oldukları ve kendi ülkelerini hedef alan saldırıda, bilerek ya da bilmeyerek aktör olarak kullanıldıklarını aktardı.
"TÜRKİYE TERTİPLER KARŞISINDA TEK YÜREK OLDU"
Erdoğan, en güzel, en başarılı sınavı ise hiç kuşkusuz Türkiye ekonomisinin verdiğini belirterek, "Eğer bu boyutta bir saldırı, 10,5 yıl önce gerçekleşmiş olsaydı, inanın, Türkiye ekonomisi bundan çok derinden etkilenir, çok ağır kayıplar verir, millete çok ağır faturalar ve bedeller yüklenirdi. Ancak, 10,5 yıl boyunca ekonomide yaptığımız yapısal reformlar sayesinde, Türkiye ekonomisi bu saldırılara karşı başarılı bir direnç göstermiştir. Türkiye, bu tertipler karşısında tek yürek olmuştur. Türkiye, bu sinsi saldırılar karşısında tam bir feraset, tam bir basiret, en önemlisi de sağduyu ve itidal içinde davranmış, bir yandan milli iradeye en güçlü şekilde sahip çıkarken, diğer taraftan tezgâhları alt üst etmiş, oyunu bozmuştur. Halkımız, şiddet eylemlerini, vandallığı, barbarlığı büyük bir ibretle izlemiş, ancak sandığa, sandık sonuçlarına, demokrasiye sahip çıkmak suretiyle tüm bu tuzakları etkisiz hale getirmiştir." dedi.
"TÜRKİYE, ÜLKELERDEN BİR ÜLKE DEĞİL"
"Türkiye, ülkelerden bir ülke değildir." sözünün altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye, üzerinde operasyon yapılacak, üzerinde ameliyat yapılacak, üzerinde kirli oyunlar denenecek bir ülke de değildir. Bu büyük devlet, büyük milletiyle birlikte, her türlü saldırıyı bertaraf edecek, her türlü oyunu bozacak, art niyetli, kötü niyetli çevrelere de gereken cevabı verecek, onlardan hesap soracak güce ve iradeye ziyadesiyle sahiptir. Hiçbir vatandaşım, hiç bir kardeşim endişe etmesin. Tarih boyunca bizim üzerimizde oynanan oyunları bu millet nasıl bozduysa, 76 milyon, tek yürek halinde, bundan sonra da oyunları bozacak, alt üst edecektir. Biz, çok yoğun şekilde, Türkiye'yi büyütmeye, Türkiye'yi istikrar ve güven zemininde gelecekle buluşturmaya devam edeceğiz."
2023 HEDEFLERİNE 10 YIL KALDI
Erdoğan, vatandaşlara hitabında 2023 hedeflerine sadece 10 yıl kaldığına vurgu yaparak, çok emin adımlarla, çok kararlı şekilde 2023 hedeflerine doğru ilerlendiğini söyledi. Erdoğan, yapılacakları da şöyle sıraladı: "Önümüzdeki bu 10 yılın, ilk 5 yılını tüm detaylarıyla planladık; 10'uncu Kalkınma Planı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduk. 10'uncu Kalkınma Planı döneminde, yani 2014-2018 yılları arasında, Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 5,5 oranında büyümesini hedefliyoruz. Böyle bir büyüme oranıyla, 2018 yıl sonunda inşallah milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşmış olacak. Kişi başına milli gelirimizi ise 5 yılın sonunda 16 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 4 milyon yeni istihdam oluşturacağız. İşsizlik oranını da 2018 sonunda yüzde 7,2 seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz. Plan döneminin sonunda, yani 2018 yılında, enflasyonun yüzde 4,5'e indirilmesini hedefliyoruz. Mali disiplini güven ve istikrar açısından çok önemli görüyoruz.
"TÜRKİYE ENERJİSİNİ İÇ MESELELER VAKUM GİBİ EMDİ"
Türkiye'nin, on yıllar boyunca, enerjisinin çok önemli bir kısmını içerdeki meselelere sarf etmek zorunda kaldığına işaret eden Başbakan Erdoğan, içerde oluşturulan suni gerilimler, içerde oluşturulmak istenen çatışmalar, gereksiz tartışmaların, adeta bir vakum gibi Türkiye'nin enerjisini emdiğini, sömürdüğünü dile getirdi.
"ESKİ GÜNLERİ ÖZLEYENLER YENİ SÜREÇTEN RAHATSIZ"
Eski günleri özleyen, imtiyazlarının geri verilmesini isteyenlerin bu yeni süreçten, bu demokratik süreçten rahatsızlık duymakta olduğunu belirten Erdoğan; ancak, herkesin, yekdiğerinin görüşüne, tercihine, yaşam tarzına saygı duymak zorunda olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Bizim yaşam tarzımıza karışılmasın diyenler, başkalarının yaşam tarzına da müdahale etmemeli, başkalarının yaşam tarzlarına da saygı duymalıdır. Demokrasi, çoğunluğun azınlığı ezmesi, azınlığı reddetmesi, azınlığın tercihlerini yok sayması da asla değildir. Özellikle, bizim Hükümetimiz döneminde, sayısına bakılmadan, etkisine, gücüne, nüfusuna, nüfuzuna bakılmadan, 76 milyonun her bir ferdinin haklarını temin etmek, tesis etmek konusunda çok samimi çalışmalar yürütülmüştür. Bundan sonra da her etnik kökenin, her inanç grubunun, 76 milyonun her bir ferdinin sorunlarını sorunumuz olarak görmeye, her birinin üzerine kararlılıkla gitmeye, çözüm sürecine koymaya devam edeceğiz. Şiddetsiz bir ortamda, konuşarak, anlaşarak, ortak paydalarda buluşarak sorunlarımızın üstesinden geleceğiz. İşte, Türkiye'yi de bu anlayışın, bu dayanışmanın, bu birliktelik ve kardeşliğin üzerinde büyüteceğiz. İçerde huzurumuzu muhafaza ederek, sorunları çözerek, dışarda barış çağrılarımızı sürdürerek, inşallah bu bölgenin, hatta dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz." açıklamasını yaptı.
"TERTİPLERE ALDANMADAN DEMOKRASİYİ YÜCELTMEYE DEVAM…"
Erdoğan, millete hitabında, "Türkiye'de yaşanan bazı olaylara, bazı tertip ve saldırılara asla aldanmadan, bunlarla enerjimizi heba etmeden, biz Türkiye'nin gerçek gündemiyle meşgul olmaya, ekonomiyi büyütmeye, demokrasiyi yüceltmeye devam ediyoruz." diyerek, haziran ayı içerisinde Türkiye için millet için çok önemli hizmetlere, önemli yurt dışı ziyaret ve temaslara imza attıklarını söyledi. Erdoğan, aynı ay içerisinde bir dizi açılış gerçekleştirdiklerini, pek çok önemli düzenleme yaptıkları, millete pek çok müjde verdiklerinden söz etti.
AKDENİZ OYUNLARI
Başbakan Erdoğan, 9 Haziran'da, Mersin'de Akdeniz Oyunları için yaklaşık 500 milyon liralık yatırımların resmi açılışını yaptıklarına da değinerek, "Bunun yanında 300 milyonluk cari harcamalar da olacak. Akdeniz Oyunları'nın bedeli böylece 800 milyonu buluyor. Sadece 18 ay içinde 11 yeni tesisi projelendirdik, ihale ettik ve inşaatlarını tamamladık ve hizmete sunduk. Bu sayede, 25 bin kişilik bir stadyum, 7 bin 500 kişilik muhteşem bir spor salonu, 4 bin 500 kişilik Akdeniz Oyunları Köyü, Merkez'de bin kişilik spor salonu, 720 seyircili BOCCE tesisi, bin kişilik jimnastik salonu, 3 bin 500 kişilik tenis kortu, 500 kişilik spor salonu, atıcılık tesisleri ve bin kişilik olimpik yüzme havuzu, Mersin'e kazandırılmış oldu. Bu eserler, Akdeniz Oyunları'nın ardından da hizmet vermeye devam edecek… 20 Haziran'da, 17'nci Akdeniz Olimpiyatları'nın resmi açılışı için tekrar Mersin'e gittik ve son derece görkemli, son derece heyecan verici bir açılışı gerçekleştirdik. Evet, 18 ay gibi kısa bir süre içinde, Mersin'de çok büyük işler başardık. 24 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcunun katıldığı 17'nci Akdeniz Oyunları'nı başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. Akdeniz Olimpiyatları'nda milletimize madalya sevincini yaşatan tüm oyuncularımızı, bu vesileyle gönülden tebrik ediyorum." diye konuştu.
U-20 DÜNYA FUTBOL ŞAMPİYONASI
21 Haziran'da da U-20 Dünya Futbol Şampiyonası açılış töreni için Kayseri'de olduklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye olarak gerçekleştirilen tüm bu başarılı organizasyonları, İstanbul 2020 Olimpiyatları'nın adeta bir önsözü, bir provası olarak gördüklerini ifade ederek, "İnşallah, millet olarak çok daha büyük bir heyecanla, İstanbul 2020 Olimpiyatları'na da ev sahipliğini yapmanın gururunu yaşayacağız." dedi.
RAMAZAN-I ŞERİF'İ TEBRİK ETTİ
Erdoğan, konuşmasının son bölümünde, Türkiye'nin güven ve istikrar içinde büyümeye, 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ettiğini tekrarlayarak, "Türkiye, tüm engellemelere, tüm tertip ve tehditlere rağmen, güçlü bir ülke, güçlü bir millet olarak geleceğe doğru koşuyor. İnşallah, bu yürüyüşümüzü, bu atılımlarımızı hiç kimse durduramayacak. Türkiye, tarihinden aldığı güçle, geleceğini barış ve kardeşlik üzerine daha sağlam şekilde inşa edecek. Haziran ayındaki buluşmamızı bu düşüncelerle bitirirken, bir kez daha her birinize, sağlık, afiyet, bolluk ve bereket dolu günler diliyorum. Ramazan-ı Şerif'in, ülkemiz, milletimiz, tüm İslam dünyası ve insanlık için hayırlara vesile olmasını şimdiden Allah'tan temenni ediyorum. Tekrar görüşmek, tekrar buluşmak umuduyla, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun, Allah'a emanet olun." temennisini iletti.

GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...