BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tekirdağ’da lezzet yarışı

Tekirdağ’da lezzet yarışı

Bu yıl 27.’si düzenlenen yarışma; Tekirdağ ve bölgesinin damak tadını, zengin mutfak kültürünü ve unutulan ya da unutulmaya yüz tutan yemeklerini tanıtmayı hedefliyor.



Son günlerde katıldığım yemek etkinlikleri hep Trakya bölgemizde oluyor. Şarköy’deki etkinliğin ardından, Tekirdağ’da bu yıl yapılan 35. Turizm Haftası kapsamında yapılan yemek yarışmasına jüri üyesi olarak davet edildim. Tekirdağ denilince damak tadına düşkün herkesin aklına önce köfte gelir. Bu şöhreti haksız da sayılmaz. Bölgenin kasaplık hayvanlarının eti, kalite ve lezzet açısından Türkiye çapında özel bir konumdadır. Etlerin lezzeti yanında bu şehrin ustalarının köfte yapımındaki mahareti, babadan oğula geçen meslek sırları sayesinde ülke çapında ünlü olmuştur. İzmir-Çanakkale-İstanbul yolu üzerinde bulunuşu, köfte yemek için ilk uğrak yeri olmasına bir sebep. YARIŞMALAR TEŞVİK EDİCİ 35. Turizm Haftası, Tekirdağ Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Tanıtma Derneği ve Turizm İşletmecileri tarafından tertip edilmiş. Ben mesleğim icabı etkinliğin yemek kısmına dahil oldum ve yemek yarışmasında jüri üyeliği için gelen daveti tereddüt etmeden kabul ettim. Yapılan yemek yarışmaları katılımcılar için heyecanlı ve yemek yapmaya meraklı kadınlar, hatta bazen erkekler için teşvik edici bir aktivite oluyor. Bir ödül kazanmasa bile, bu tip bir yarışmaya katılmak kendine güven getiriyor. Emeğini teşhir etmesi, çevresiyle paylaşması ve beğeni toplaması da yarışmacıyı memnun ediyor. EV HANIMLARININ BECERİSİ Güzel, lezzetli yemek yapmak bir beceri, bilgi ve tecrübe işidir. Evinde her gün ailesine yemek yapan bir ev hanımının mutfağın günlük rutin işlerinden çıkıp, yaptığının beğeni alması hoş bir olay. İşte bu yüzden, ev hanımları arasındaki ufak çapta da olsa her tür yarışmada jüri üyeliği tekliflerine her zaman sıcak bakarım ve derhal kabul ederim. Tekirdağ’da ilk yemek yarışması 1984 yılında düzenlenmiş. Bu yıl 27’ncisi yapılan yemek yarışmasında katılımcı sayısı 46 oldu. Başarılı bir organizasyon ile gelen yemekler, çorbalar, zeytinyağlılar, etli yemekler, hamur işleri ve tatlılar olarak 5 ayrı kategoriye ayrılmış, her bölüm için üç kişilik jüri tesbit edilmişti. Değişik ve farklı kültürlerden gelen bir çok yemek önce sergilendi daha sonra jüri tarafından değerlendirildi. Daha sonra gelen misafirlere ve mülki erkana ikram edildi. ZENGİN BİR MUTFAK Tarihî süreç içerisinde Tekirdağ’da zengin bir mutfak kültürü oluşmuş. Yarışmanın amacı da unutulan ya da unutulmaya yüz tutan bu yemeklerin ortaya çıkarılması, tanıtılması ve bunun turizm açısından değerlendirilmesi idi. Jüride benden başka, Türk mutfağı üzerinde değerli eserleri bulunan, aynı zamanda Zaman Gazetesi yemek yazarı Nevin Halıcı, İstanbul Osmanlı Mutfağı sahibi Ali Güler, Food in Life dergisi sahibi Gökmen Sözen, Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nin yemek hocaları vardı. Servis okulun öğrencileri tarafından kusursuz bir şekilde yapıldı. DERECEYE GİREN YEMEKLER Yarışmada her kategoride birinci olan isimleri ve yemeklerini yazmak istiyorum. Sonuçlar açıklandığında birincilik kazanan isimler Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek tarafından birer altın ile ödüllendirildiler. Ödül kazanan yarışma birincileri: 1- Çorbalar: Bahar Tezcan-Bakla Çorbası 2- Zeytinyağlılar: Tülay Keşkekler-Fava 3- Etli Yemekler: Abidin Mergen-Kuzu Çevirme 4- Hamur İşleri: Fedai Özen-Patlıcanlı Kenar 5- Tatlılar: Gönül Kılınçaslan-Gaziler Helvası İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş’ın açıklamalarına göre, şehre sosyal canlılık getiren, turizm açısından etkisi tartışılmayan bu etkinlik önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı olarak tekrarlanacak. Tekirdağ için güzel haber!
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT