ABD istihbaratının izleme skandalında sürpriz gelişme

ABD istihbaratının izleme skandalında sürpriz gelişme

DÜNYA Haberleri

ABD istihbaratının izleme skandalı her gün yeni bir boyut kazanıyor. Telefon şirketlerinin bu olayda gönüllü yer aldıkları iddia edildi.

ABD'de sski CIA ajanı Edward Snowden'ın deşifre ettiği izleme skandalıyla ilgili her geçen gün yeni ve önemli detaylar gün yüzüne çıkıyor. Snowden'ın basına verdiği belgede, cep telefonu operatörlerinden mahkeme kararıyla müşteri bilgilerini Ulusal Güvenlik Kurumu'na vermeleri isteniyordu. Fakat Washington Post'un haberine göre, izleme olayının çok daha gerilere gittiği, üstelik telefon şirketlerinin bu olayda gönüllü yer aldıkları iddia edildi. Telefon şirketleri 11 Eylül saldırılarından sonra, ülke içi arama kayıtlarını istihbaratla paylaşmayı teklif etti. Fakat şaşılacak şey şu ki istihbarat kurumu yetkilileri, başlangıçta teklifi yasal dayanağı yok gerekçesi ile reddetti. Ardından Dönemin Amerikan Başkanı George Bush, kayıtların incelenmesi için onay verdi ve "Başkanlık İzleme Programı" adı altında yapılanlar meşrulaştırıldı. Gizli rapora göre, takip programları 17 Ocak 2007 tarihine kadar sürdü. Yine rapora göre Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden yabancıların takibi Afganistan'a kadar genişletildi; 34 bin 646 kişi takip altına alındı. İddiaların odağındaki isimler ise dönemin Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı 4 yıldızlı General Michael Hayden ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney. Hayden, güvenlik danışmanı olarak görev yapıyor ve ülke dışında olduğu için iddialar hakkında henüz yorum yapmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...