İstanbul'da dün yaşananlar tek kelimeyle 'afet'

Düzenleyen:
İstanbul'da dün yaşananlar tek kelimeyle 'afet'

GÜNDEM Haberleri

Sağanak yağmur megakenti teslim aldı. İstanbul’un dört bir yanını sular bastı. Son 32 yılın en büyük afetinde tek teselli can kaybının olmamasıydı. Kentte binlerce araç, iş yeri ve ev sular altında kaldı. Metro, metrobüs, vapur ve uçak seferleri iptal oldu. Büyükşehirde hayat âdeta durdu.

İstanbul dün tarihinin en büyük felaketlerinden birine sahne oldu. Megakent, sular altına gömüldü. Kentin birçok bölgesinde korku dolu anlar yaşanırken, görüntüsüyle âdeta kayıp şehir Atlantis’i andırdı. Bu afetteki tek teselli ise can kaybının olmamasıydı. Gece saatlerinde başlayan yağmur, sabaha kadar gök gürültüsü ve şimşek ile birlikte etkisini arttırdı. Günün ağarmasıyla işe gitmek için yola çıkan İstanbullular gördüğü manzara karşısında şoke oldu. Göle dönen yollarda vatandaşlar zor anlar yaşadı. Ana arterlerindeki yollar tıkandı, trafik kilitlendi. Toplu taşımda da kent genelinde aksama oluştu. Binlerce araç suda mahsur kaldı. Bazı araçlar antenine kadar battı, bazılar ise sele kapılıp gitti. Sürücüler araçlarını bırakıp yüksek yerlere sığındı. Metro ve metrobüs duraklarını esir alan sular, ulaşımı yapılamaz hâle getirdi.

MERTER FELÇ OLDU

Sağanak, bazı ağaç ve direkleri devirdi. Yağmurdan kaçmaya çalışan vatandaşlar üst geçitlerin altına, bina saçaklarına ve otobüs duraklarına sığındı. Bazıları ise paçalarını sıvayarak yoluna devam etti. Tarihî Kapalıçarşı’nın bazı kısımları da sele teslim oldu. Kentte birçok iş yeri ve evi su bastı. Hava ve deniz ulaşımı da afetten olumsuz etkilendi. Vapur ve uçak seferleri yapılamaz oldu. Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayan uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıtı azalan uçaklar ise İstanbul’a yakın başka havalimanlarına yönlendirildi. Büyükşehir Belediyesi, afet ile 6 bin 388 personel ve bin 194 araçla su baskınlarıyla mücadele etti. Yağışın en ciddi sonuca yol açtığı semtlerden Merter’de rögarların patlaması felaketi daha da üst boyutlara taşıdı. 

SİLİVRİ REKOR KIRDI

Aksaray Millet Caddesi üzerinde de benzer görüntüler oluştu. Aracı sular altında kalan Sinan Adem “Birden trafik sıkıştı, öndeki araba suyun içinde yüzmeye başladı. Bir anda su bastı. Camları açtık, önce çocukları çıkardık, sonra biz çıktık” dedi. İstanbul’da en son büyük sel felaketi, 9 Eylül 2009’da yaşanmıştı. Metrekareye 90 kilogram yağışın düştüğü sel felaketinde 31 kişi hayatını kaybetmişti. Bin 484 kişi havadan ve karadan müdahalelerle kurtarılmıştı. 30 milyon liranın üzerinde hasar oluşmuştu. Metropol bu kadar çok yağmuru 125,5 kg yağış ile 16 Ekim 1984’te almıştı. Dün ise Silivri, metrekareye tam 128 kg yağış alarak son 32 yılın rekorunu kırdı. Yüzlerce evin sular altında kaldığı Silivri’de, mahsur kalan vatandaşlar botlarla kurtarıldı. 

YAĞMUR, TRAKYA'YI ESİR ALDI

Şiddetli yağışlardan Trakya bölgesi de nasibini aldı. Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir’de yoğun yağış sebebiyle seller oluştu. Yağış, Trakya’da hayatı felç etti. Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Gökçebayır köyünde ve Bayramiç ilçesi merkez ve Kutluoba köyünde tahribat meydana geldi. İki bölgede de 70’ten fazla ev zarar gördü, 6 küçükbaş hayvan telef oldu. Mahsur kalan araçlar AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde ise, dereler taştı. Toprak kaymaları sebebiyle birçok evde hasar oluştu. Çerkezköy’de de Devlet Hastanesini sel bastı. Dolan yağmur suları sebebiyle hastanenin poliklinik ve ameliyathaneleri hizmete kapatıldı. Yüzlerce hasta mağdur olurken, bodrum katta bulunan morgların bir kısmı suyla doldu. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde sağanak, sele dönüştü. Yağışlar sebebiyle 20 araç, 3 iş yeri ve 4 ev hasar gördü. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...