AB'nin kâbusu işsiz gençler

AB'nin kâbusu işsiz gençler

GÜNDEM Haberleri

Her 4 gençten biri işsiz olunca Avrupa panikledi! Genç işsizlerin sokağa inmesini önlemek için çare aranıyor.

Gezi Parkı olaylarını bahane ederek Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini engellemeye çalışan; zar zor da olsa son anda 22. faslın açılmasını kabul eden Avrupa ülkeleri kendi derdine düştü. Toplam nüfusu 500 milyona yaklaşan Avrupa Birliği'nde gençlerin oluşturduğu işsiz sayısı, 26 milyona ulaştı. Bu rakamının büyük bir kısmını, 25 yaş altı gençler oluşturuyor. Yani her 4 gençten biri işsiz durumda. Birçok ülkede artan bu sosyal huzursuzluk, Brüksel'i tedbir almaya itti. Ülkelerinin büyük çatışmalara gebe olacağını anlayan AB Hükümet ve Devlet Başkanları, ilk defa gençleri konuşmak ve işsizliklerine karşı yeni istihdam alanları açmak için Brüksel'de bir araya geldi. Kesenin ağzını açan liderler, 25 yaş altındakilerin istihdamını teşvik amacıyla 8 milyar euro dolayında kaynak ayrılmasını kararlaştırdı. nbsp;AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB'nin en önemli problemlerinden biri haline gelen genç işsizliğiyle mücadelenin zor ama imkansız olmadığını söyledi. Van Rompuy, gençlerin istihdamı için gelecek 2 yılda AB bütçesinden 6 milyar euro ayrıldığını ve sağlanan esneklik sayesinde bu rakamın en az 8 milyar euroya çıkacağını ifade etti. Ancak AB'nin teşvik fonlarının, ikili meslek eğitiminin kurulması ya da gençlere iş veren orta sınıf işletmelere kredi teminatı sağlanması maksadıyla harcanmasında nasıl başarılı olacağı ekonomik krizdeki AB'de soru işaretlerini de beraberinde getirdi. nbsp;Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB ülkeleri liderlerininin politikalarını sert bir şekilde eleştirerek gençleri ihmal etmekle suçladı. Schulz, "Euro bölgesindeki ekonomik kriz öncelikle genç nüfusu olumsuz etkiliyor. Birçok genç vatandaş, ülkelerini terk edip iş aramak için yurt dışına gidiyor. Kalanlarsa işsizlik sırasında iş becerilerini kaybediyor. Bu yüzden istihdam piyasasında daha az şansa sahip oluyorlar. AB'nin geleceğinin bir tasarım gibi kağıt üzerinde olmamalıdır. Avrupa çok büyük problemlerle kerşı karşıya kalabilir. Ekonomik dengesizlikler, vergi kaçakçılığı gibi meseleler hâlâ çözülemedi" dedi. Bir diğer açıklama ise, Avusturya Başbakanı Şansölye Faymann'den geldi. Faymann, AB'nin krizle mücadele ve Euro bölgesinin güçlendirilmesi konularında çok yavaş hareket ettiğini vurguladı. nbsp;
BEĞENMEDİLER
Ekonomik kriz nbsp;yaşayan ülkeler: nbsp;Rakam yetersiz
Gençler için 8 milyar euro dolayında kaynak ayrılması, zirvede sert tartışmalara sebep oldu. Özellikle işsizlik oranlarının yüksek olduğu İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan, güney bölgelerine bütçeden ayrılan paranın çok düşük olduğunu söyledi. AB ortalaması yüzde 24 olan genç işsizlik oranı; Yunanistan'da yüzde 62,5, İspanya'da yüzde 56,4, Portekiz'de yüzde 42,5, İtalya'da yüzde 40.5, Slovakya'da yüzde 34 ve Kıbrıs Rum Kesiminde yüzde 33'ü buluyor. Almanya'da ise gençlerin sadece yüzde 7.6'sı iş arıyor.

BİZDE DAHA İYİ
Türkiye'de oran yüzde 19.3
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde işsizlik oranı 2013 mart döneminde yüzde 10.1 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19.3; işgücüne katılma yüzde 50.2 oldu. Türkiye'de işgücüne katılım OECD ortalaması olan yüzde 73 oranında gerçekleşseydi bile işsizlik oranı yüzde 42 olacaktı. Bu rakam krizdeki birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda olduğumuzu gösteriyor.
nbsp;AB'nin kâbusu işsiz gençler
BRÜKSEL'DE 'GENÇLİK' ZİRVESİ
Avrupalı liderler, gençlerin işsizlik problemlerini görüşmek için Brüksel'de bir araya geldi. Zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da katıldı.
nbsp;AB'nin kâbusu işsiz gençler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...