Altın yine uçabilir

- Güncelleme:
Altın yine uçabilir

Ekonomi Haberleri

İstanbul Altın Rafinerisi Başkan Yardımcısı Gökhan Aksu, 'Düşüşün devam etmesi hâlinde gelen talepler fiyatları yükselişe geçirebilir' dedi.

ABDMerkez Bankası FED'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama sonrası altının onsu 1200 doların altına indi. Ons maliyeti olan 950 dolara çok yaklaştı. Altında düşüş bu hızla devam ederse maden işletmecilerinin maliyetine üretim yerine, altın üretimini bir süre durdurabileceği ve altının onsunun bu şekilde tekrar yükselişe geçebileceği konuşuluyor. 2008 yılından itibaren yükselme başlayan altın fiyatları, 2009 yılının ekim ayından bin doları aştı. 2010 yılının sonunda bin 400 doların üzerine çıkan altın fiyatları, 2011 yılının ağustos ayında bin 800 dolarlarla zirveyi gördü. Yılın ilk ayında onsu 1700 dolar olan altının onsu, yılın ilk yarısında genel olarak düşüş eğilimi gösterdi. Mayıs ayında psikolojik eşik olarak bilinen 1400 doların altına indi. Geçtiğimiz haftalarda da FED'in açıklamaları dolar kuru fırlayıp 1.92 lirayı aşarken altında tam tersi olarak düşüşünü sürdürdü. 1 aydır psikolojik eşiğin altında bulunan altın onsu 1200 dolarlara kadar inerek, ortalama maliyet olan 950 dolar seviyesine çok yaklaştı. nbsp;İstanbul Altın Rafinerisi Başkan Yardımcısı Gökhan Aksu, "Üretim maliyetleri Türkiye'de, Çin'de, Güney Afrika'da farklıdır. Ama dünya genelinde altının ons maliyeti 950 dolar seviyelerindedir. Şu an da ons fiyatları 1200 dolarlarda. Ons fiyatları düşmeye devam ederse ve 1000 dolarlara kadar inerse madenciler cevherden üretimi durdurabilirler. Bu şekilde arz kesilmiş olur ama altına olan talep durmayacağından fiyatlarda artışa geçer" sözlerini kullandı. Türkiye'nin önemli altın yataklarına da sahip olduğunu ifade eden Aksu, Türkiye'de yeraltında 7 bin 500 ton altın olduğu biliniyor. Tabi araştırma ve aramalara göre bu rakam artabilir. Geçtiğimiz sene Türkiye olarak cevherden 24-25 ton kadar altın çıkartıldı. Bu rakam tüm Avrupa Birliği ülkelerinden fazla" diye konuştu.
PARA YERİNE TAKIYI TERCİH EDİYORLAR
Altın düşüyor nbsp;kuyumcu seviniyor
Altın fiyatlarındaki hızlı düşüş, en çok kuyumcu esnafını sevindirdi. Altın borcu bulunanlar ve düğünü olanlar kuyumculara koştu. Fiyatların biraz daha düşmesini istediklerini belirten kuyumcular, nbsp;"Fiyatların yükselmesiyle nbsp;kuyumcu esnafının yüzde 35'i kepenk kapattı. Fiyat düşmeye devam ederse nbsp;sektörümüz canlanır. Gönlümüzden geçen çeyrek altının 100 liraya kadar düşmesi. Düğün sezonunu yaşıyoruz. İnsanlar para takmak yerine altın takmayı tercih edecek" diyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...