Üstün, 'Yaşanan olaylar sürece zarar vermez'

/ Kaynak: AA
Üstün, 'Yaşanan olaylar sürece zarar vermez'

GÜNDEM Haberleri  / AA

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Lice'deki gerginliğe ilişkin, Türkiye'nin çözüm süreci doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini ve olayların sürece zarar vermeyeceğini söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Lice'deki gerginliğe ilişkin, Türkiye'nin çözüm süreci doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini ve olayların sürece zarar vermeyeceğini söyledi. nbsp;TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Lice'deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çözüm süreci doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini ve yaşanan olayların sürece zarar vermeyeceğini anlattı. nbsp;Bölge halkının sürecin başarılı olmasını istediğini ifade eden Üstün, "Çok güçlü bir iradeyle çözüm süreci devam ediyor. Bu irade hem hükümette hem de Türkiye kamuoyunda var. Bölgede yaşayan insanlarımız, bu sürecin üzerine titriyor. Bölgedeki provakatif birtakım olaylarla çözüm sürecinin sabote edilmesi çok zor" diye konuştu. nbsp;Üstün, sürecin başarısız olması için çeşitli eylemlerin yapıldığına işaret ederek, şöyle devam etti: nbsp;"Bu, daha önce de çok denendi. Süreç başlamadan önce Paris'te işlenen cinayetler, partimize yapılan saldırılar bunu engelleyemedi. Hem Tunceli'de hem de Lice'de çıkan olayları, Gezi Parkı eylemlerinde başarılı olamayanların kursağında kalan heves olarak görüyorum."
Diyalog sürmeli
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de, Baro Eğitim Salonu'nda yaptığı açıklamada, dün Lice'de yaşam hakkının ağır bir biçimde ihlal edildiğini savunarak, güvenlik görevlilerinin gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan vatandaşlara karşı gereksiz, ölçüsüz ve keyfi bir şiddet uyguladığını ileri sürdü.


Lice'deki olay yerine giden bir grup üyelerinin savcılık incelemesi ve daha sonra hastanedeki otopsi işlemine katıldığını hatırlatan Elçi, şöyle devam etti:


"Adli ve idari makamlar duraksamadan, tarafsız, etkili ve hızlı bir soruşturma yürütmeli, bu suçun sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır. Bu kez, adli ve idari makamlar daha önce sık sık yaptıkları gibi, olaydan sorumlu kamu görevlilerini koruma ve kollamaktan vazgeçmelidir. Hele hele, 'göstericiler birbirlerini vurmuşlar' gibi, gülünç, ayıp, bayat ve aynı zamanda suç oluşturan açıklama ve davranışlardan kaçınılmalıdır. nbsp;


Barışçıl çözüm umutlarının güçlendiği bir sırada böyle acı ve üzücü bir olayın meydana gelmesi dikkat çekicidir. Barış ve çözüm süreci ne olursa olsun akamete uğramamalı, görüşme ve diyalog sürdürülmelidir."


Katkı sağlamaz


BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından Abant'ta düzenlenen Abant Platformu'na katılan Tan, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Licede yaşanan olayları "enteresan" olarak nitelendiren Tan, eylemlerin, demokratik olması gerektiğini belirterek, "Bu tip karakoll eylemleri ve benzeri eylemler sürece katkı sağlamaz. Sürece katkı sağlayacak eylemler, protestoların tamamı o siyasi, fikri ve demokratik çerçevenin nbsp;içerisinde kalmalı" şeklinde konuştu.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...