Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Medeniyet şehri

Medeniyet şehri

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İBB. Kültür A.Ş., İstanbul su kültürünün yansıması olan ve kentin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen 100 su yapısını tek kitapta bir araya getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, İstanbul'un su kültürünü görünür kılmak amacıyla Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait 2000 yıllık tarihi su yapılarını tanıtan bir kitap yayınladı. İstanbul'un 100 Su Yapısı ismini taşıyan kitap, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kemerlerden sarnıçlara, bentlerden maksem ve su terazilerine kadar farklı türdeki 100 önemli eseri tanıtarak; suyun tarihi yapılardaki 2000 yıllık serüvenini, kaynak suları, su terazileri, sarnıçlar ve ayazmaları anlatıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı nbsp;Kadir Topbaş'ın "Sunuş" yazısıyla çıkan kitapta yer alan eserler arasında, 2000 yıllık Balıklı Ayazması, İstanbul'un en eski su kemeri olan Bozdoğan(Valens) Kemeri, II. Sultan Abdülhamit'in içtiği ve tavsiye ettiği Taşdelen Suyu, dünya su mimarisinin başyapıtı olarak kabul edilen Mağlova Kemeri, İstanbul'un ilk bendi olan Karanlık Bend, Bizans'ın gizemli yapısı Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı Su Terazisi ve Taksim semtinin isim babası olan Taksim Maksemi de bulunuyor. Prof. nbsp;Dr. Zekeriya Kurşun'un yayın danışmanlığında araştırmacı yazar Davut Hut'un kaleme aldığı eser, suyun kaynağından başlayarak abıhayat olduğu aşamaya kadarki tüm süreci 3 bölüm halinde anlatıyor. Kitabın ilk bölümünde geçmişte olduğu gibi günümüzde de şöhretini koruyan nbsp;İstanbul'un kaynak suları ve bunlara bağlantılı tesisler ve çeşmeler konu edinilmiş. Kaynak sularının yanında şehrin su rezervini oluşturan yağmur, ırmak ve sel sularının biriktiği tarihi bentler ise kitapta ikinci sırayı almış. Bentlerde biriken suyun şehir merkezine ulaşmasını sağlayan nbsp;tarihi su kemerleri, suların taksim edildiği maksemler, suyun rahatça ilerlemesini sağlayan su terazileri, Roma ve Bizans'ın ünlü sarnıçları ve Ortadoks kültüründe önemli bir yer tutan ayazmalar da kitabın ilgi çeken nbsp;konuları arasında yer alıyor. Suların Padişahı Büyükçamlıca Suyu Muhammed Hafid Efendi'ye göre "suların padişahı", Namık Kemal'e göre "abıhayat" olan bu su, Osmanlı döneminde büyük şöhrete sahipti. Günümüzde bile İstanbul'a nefes aldıran Çamlıca Tepeleri ve civarında Büyük ve Küçükçamlıcalar, Tiryal Hanım, Libadiye, Kısıklı, Tomruk Ağası, Ömer Bey, Şekerkaya ve Bulgurlu gibi meşhur kaynak suları mevcuttu. II. Abdülhamid günlük olarak Taşdelen suyundan içer ve şifa verici olarak da bu suyu tavsiye ederdi. Tahttan indirildikten sonra Selanik'e sürgüne gönderilirken, Sirkeci İstasyonu'nda trene binmeden evvel bir bardak Taşdelen suyu istemiş, suyu getirene de otuz kuruş bahşiş vermişti. nbsp;
ULUSLARARASI nbsp;CAZİBE MERKEZİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'un 100 Su Yapısı" kitabı için kaleme aldığı "Sunuş" yazısında, kıtaların ve kültürlerin buluşma noktasında yer alan ve üç imparatorluğa başkentlik yapmış olan İstanbul'u uluslararası bir cazibe merkezi yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...