Gözler Mısır'a çevrildi

Gözler Mısır'a çevrildi

DÜNYA Haberleri

Mısır'da Muhammed Mursi'nin başkanlığı devraldığı 30 Haziran'ın birinci yıldönümünde başlaması beklenen protestolar şimdiden 7 can aldı.

Ülkede 1 yıldan bu yana yükselmekte olan tansiyon ve Cuma gününden bu yana gerçekleşen ölümler gerilimi daha da artırdı. Hükümete karşıtları ile 'Müslüman Kardeşler' taraftarları arasında başlayan gerginlik, dün gece ülkenin çeşitli yerlerinde ölümlere yol açtı. Resmi açıklamaya göre 4 hükümet yanlısı ile 2 hükümet karşıtı hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 70'in üzerinde. İskenderiye'de Amerikalı, 21 yaşındaki Andrew Pochter'ın bir Mursi taraftarı tarafından öldürülmesi ardından ABD Büyükelçiliği de ana kadro dışındaki elemanlarını ülkeden çekme kararı aldı.
Kısa süre önce 90 Mursi taraftarı molotof kokteyli yapımında kullanılan malzeme taşıdıkları için askerler tarafından gözaltına alındı. Cuma günü ülke genelinde iktidardaki Müslüman Kardeşlerin resmi partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin binalarına birçok saldırı düzenlendi. Bugün ise Kahire'nin sakin olduğu bildirildi. Akşamları Tahrir Meydanı ve Başkanlık Sarayının bulunduğu Heliopolis'te toplanan göstericilerin, şimdilik kendilerinden birkaç kilometre uzaklıkta devam eden Hükümet yanlısı gösterilere müdahale etmemeye özen gösterdiği edinilen bilgiler arasında. Mısır sokakları yaklaşık iki aydan bu yana 30 Haziran'da gerçekleşeceği açıklanan gösterilere hazırlandı. Bu süre boyunca göstericiler, hazırladıkları bir imza kampanyasında, Mursi'nin 2011 seçimlerinde kazandığı oy sayısından daha fazla imza toplamayı hedefledi. İmzalanan "Tamarrod (Ayaklan)" başlıklı bildiride, Mursi'nin başkanlık döneminde artan sorunlar açıklanarak Mursi istifaya davet edildi. Bu yolla göstericiler gereken sayıyı yakalayıp Anayasa Mahkemesine başvurarak hükümeti hukuki yollardan değiştirebilmeyi amaçladı.
Daha sonra da muhalifler, 30 Haziran'ı genel protesto günü olarak ilan etti. Başkan Mursi'nin de taraftarlarını aynı gün sokağa çağırması üzerine artan gerginlik daha protesto günü gelmeden tüm ülkeyi sardı. Sokaklarda, kafelerde, toplu taşıma araçlarında şimdiden herkesi ayaklanmaya çağıran yeni devrim yanlılarına destek veren insanlar desteklerini arabalarının kornalarına basarak ve arabalarına bayraklar asarak göstermeye devam ediyor. Olabilecek en kanlı senaryoya hazırlanan Silahlı Kuvvetler ise Kahire'deki kritik bölgelere tank ve asker sevkiyatı yaptı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...