ABD'nin 'keşif ödülü' 16 yaşındaki Türk kızının

ABD'nin 'keşif ödülü' 16 yaşındaki Türk kızının

GÜNDEM Haberleri

Türk lise öğrencisi Elif Bilgin'in muz kabuğundan biyoplastik üretimi projesi, Scientific American Dergisi'nin 'Science in Action' ödülünü kazandı.

Türkiye'den Elif Bilgin (16), "muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması" fikrine dayanan çalışmasıyla dünyanın en büyük online bilim fuarı olan Google Bilim Fuarı'nda binlerce proje arasından sıyrılarak 15 Global Finalist'ten biri olmaya hak kazandı. Bilgin, ayrıca Scientific American Dergisi'nin "Science in Action" ödülünün de sahibi oldu. 13-18 yaş arası gençlerin yarıştığı fuar kapsamında çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara yönelik fark doğuracak projesini hayata geçirilebilmesi için Bilgin'e, 1 yıl süreyle mentorluk ve 50 bin dolar bütçe desteği sağlanacak. Jürinin aylar süren değerlendirmesinin ardından geçtiğimiz haftalarda duyurulan 120'yi aşkın ülkeden seçilen 90 bölgesel finalistten biri olan Bilgin, "Dünyayı Değiştirecek 90 Fikir" arasına da girdi. Elif Bilgin, dün açıklanan sonuçlara göre küresel elemelerin ardından 15 Global Finalist arasında da yer almayı başardı. Son aşama olan "Büyük Ödül"ün sahibi olacak proje, 1-30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak online halk oylaması ile belirlenecek. Finale kalan genç bilim insanları, 23 Eylül'de büyük ödül için Google'ın California'daki merkezinde buluşacak. Büyük Ödül'ü kazanan öğrenci 10 günlük Galapagos Adaları gezisinin yanı sıra Lego, Cern veya Google'a ziyareti de içeren çeşitli armağanların da sahibi olacak.
'İLHAM KAYNAĞIM, MARIE CURIE'
Eğitimine Özel Koç Lisesi'nde devam eden Bilgin, 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda günlük hayatta kullanılabilecek bir üretim yapmayı başarmış. Radyoaktivite çalışmaları ile Nobel ödülü kazanan kadın bilim insanı Marie Curie'nin kendisi için ilham kaynağı olduğunu söyleyen Bilgin, "O benim gibi hevesli genç kadın bilim insanları için en iyi rol model" diyor. Biyoplastik üretene kadar en az 10 kere başarısız olduğunu ama yılmadığını ifade eden Bilgin, muz kabuğundan ürettiği plastikle kablo kaplamış. "Uygun kalıba dökülürse protezlerde de kullanılabilir" diyen Bilgin, çevresel etkisi olan yeni projeler üzerinde çalışmayı hedefliyor. Şu anda kullanılmakta olan petrol bazlı plastik yerine biyoplastik kullanılmasını sürdürülebilir çevre için de gerekli bulduğunu belirten Bilgin, gelecekte ABD'de tıp eğitimi almak istediğini dile getiriyor.
ELİF BİLGİN'İN KİMLİK KARTI
Doğum Tarihi: 2 Ocak 1997
Doğum Yeri: ABD
4 yaşında okuma-yazmayı öğrendi.
6 yıldır piyano çalıyor, 8 yıldır da voleybol oynuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...