BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > MUTFAK/ Patatesin nimetleri

MUTFAK/ Patatesin nimetleri

Elde kalan patatesi tüketmek için çare üstüne çare bulunuyor. Son olarak da Tarım Bakanlığı patatesli yemek ve tatlıların yer aldığı bir kitapcık yayınladı.



Boşuna “bir musibet bin nasihatten iyidir” denmemiş. Üretilen patatesin 2 milyon tonu elde kalmasaydı patatesin nimetlerini öğrenemeyecektik. Tarım Bakanlığı elde kalan patatesi eritebilmek için yoğun bir gayret gösteriyor. Bu çerçevede “Patatesli Lezzetler” diye bir de kitapcık yayınlandı. Önsöz Bakan Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından yazılmış. Patatesin dünyadaki ve ülkemizdeki yeri, ne kadar dayanıklı, ekonomik, sağlıklı ve faydalı bir yiyecek olduğu anlatılıyor. Çeşit çeşit 100 gram kabuğu soyulmuş bir pateteste yetişkin bir insanın günlük enerji ihtiyacının yüzde 3’ünü, protein ihtiyacının yüzde 10’unu, B1 vitamini ihtiyacının yüzde 10’unu, yeni hasat edilmiş ve vitamin kaybına uğramamışsa C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini karşıladığını bu kitapcıktan öğrendik. Kitapçıkta patatesle yapılan 24 çeşit yemek, salata ve tatlının tarifi de yer alıyor. İşte size “Patatesli Kek” Malzeme: Yarım kilo un, 2 adet patates, maydanoz, dereotu, 1 adet kuru soğan, 1,5 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvı yağ, 2 çay kışığı karbonat, susam. Yapılışı:Patates ve kuru soğan rendelenir, kıyılmış maydanoz ilave edilir. Diğer malzemeler karıştırılır ve patatesli iç bu malzemeye ilave edilir. Yağlanmış hafif unlu tepsiye dökülüp, üstüne susam serpilerek pişirilir. İhlas Şifa Yemek Tesisleri aşçılarından Sezgin Çetin de, patatesi, unla karıştırarak yaptığı tatlılarla, konuya “tatlı bir çözüm” getirdiğini ifade etti. 15 senedir tatlı işiyle uğraşan tecrübeli aşçı, diğer örneklerinden farklı olarak, patatesi, tatlının malzemesinin içinde kullandığını belirterek, “Patates ile birtakım tatlılar yapıldı. Baklava şeklinde yapılıp, ceviz yerine patates püresi koyuldu. Bizim yaptığımız tatlılarda, patates hamurun içinde un olarak yer alıyor. Hem unu daha az kullanıyoruz, hem de patatesi gerçek anlamda tatlıya sokuyoruz. Bu yöntem normal unlu tatlılardan daha sağlıklı” şeklinde konuştu. Sezgin Usta’nın yaptığı patatesli tatlılardan bazılarıı şöyle: Patates Dilber Dudağı, Patates Pare, Patates Helvası, Patateş Şifa, Patates Gülbahar İmparatoriçe çorbası Hazırlanışı: 1 tencereye 50 gr tereyağı ve 1 çorba kaşığı un koyarak 1 dakika kadar kavurun. Kavurduğunuz una 5 bardak tavuk suyunu ilave ederek kaynatın. bir taraftan da çırpma teli ile hızla karıştırın. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra beklemeye alın. Haşlanmış bir adet tavuğun göğüs etini bıçak ile çok ince doğrayın. Doğramış olduğunuz tavuğun göğüs etlerini bir başka tencereye koyun. Bunlara iki adet yumurta sarısı, 100 gr çiğ krema veya süt ile 1 çay kaşığı tuzu ilave edin. Karıştırarak bunları unlu tavuk suyuna katın, aşağı yukarı 5 dakika kadar kaynatıp kaseye koyarak servise sunun.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 93274
    % 0.29
  • 4.8047
    % -0.33
  • 5.5945
    % -0.02
  • 6.2521
    % -0.08
  • 189.132
    % 0.05
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT