87. Gazi koşusu başlıyor

87. Gazi koşusu başlıyor

SPOR Haberleri

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından beri kesintisiz düzenlenen 87. Gazi Koşusu, bugün Veliefendi Hipodromu'nda koşulacak

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından beri kesintisiz düzenlenen ve Türk yarışçılığının derbisi olan 87. Gazi Koşusu, bugün Veliefendi Hipodromu'nda saat 17.00 civarında başlayacak. 2013 yılının şampiyonunu belirleyecek çim pistteki 2 bin 400 metrelik koşunun, birincilik ikramiyesi 1 milyon 150 bin lira, ikincilik ikramiyesi 460 bin lira, üçüncülük ikramiyesi 230 bin lira, dördüncülük ikramiyesi de 115 bin lira olarak açıklandı. İkramiyenin yanı sıra ilk dörde girenlere ayrıca toplamda 488 bin 750 lira yetiştiricilik pirimi dağıtılacak. Koşuda dağıtılacak toplam ikramiye 4 milyon 821 bin lira olarak belirlendi.


Şampiyonun sahibi 1 milyon 945 bin lira kazanacak
87. Gazi Koşusu kazanan safkanın sahibi, 1 milyon 150 bin lira ikramiyerinin yarı sıra 795 bin lira kaydiye ücretiyle birlikte toplam 1 milyon 945 bin lira ikramiye alacak. Kazanan safkanın sahibi, aynı zamanda da yetiştiricisi ise yarış ikramiyesi ve kaydiye ücretlerinin yanı sıra 287 bin 500 lira daha elde edecek.


22 tay katılıyor
87. Gazi Koşusu'na 16 erkek, 6'sı dişi toplam 22 üç yaşlı İngiliz tayı katılacak.


Koşuya katılan safkanlar, jokeyleri, sahipleri ve antrenörleri şunlar:


Atın adı Jokey Sahibi Antrenörü nbsp;
1- Artic Man Onur Öztürk İ. Kazım Kastar Yüksek Taluk nbsp;
2- Çakal Carlos Halis Karataş Dicle Cemiloğlu İlhan Kapusız nbsp;
3- Divine Heart Yücel Bilik Atila Özkan Enver Mutlu nbsp;
4- Fly By Me Sadettin Boyraz Mehmet Ün Mehmet Fatih Atçı nbsp;
5- Haşmet Uğur Polat Cüneyt Çalıcıoğlu Bahattin Dağ nbsp;
6- Lee Valley Kadir Tokaçoğlu Müge Aracı Sönmez Bilgiç nbsp;
7- Neil Gökhan Yıldız Naim Sünnetçi Abdullah Temizer nbsp;
8- Obiwan Nurettin Şen Hakan Kefoğlu Ekrem Şengel nbsp;
9- Oğlum Melih Ahmet Oluk H. Hüseyin Temel Barış Çeltik nbsp;
10- Pango Deniz Yıldız Nevzat Seyok Ali Saçan nbsp;
11- Rubicon Özcan Yıldırım Francesco Sponza Metin Saçan nbsp;
12- Rude Boy Akın Sözen Müthiş Ölçer Erhan Diblen nbsp;
13- Rüzgar Eto Fuat Çakar İbrahim E. Heper Osman Özpuylat nbsp;
14- Sleipnir Tolga Yıldız Mehmet Çelik Tuncay Yılmaz nbsp;
15- Verdasko Mehmet Kaya Şerafettin Gedik Mahmut Baykara nbsp;
16- Village Wind Gökhan Kocakaya Hikmet Ali Ataman Ramazan Taşdemir nbsp;
17- Blue Beads Erhan Yavuz Adem İpek Mahir Demir nbsp;
18- Celeritas Selim Kaya Nurbiye Gülerce Murat Tokçalar nbsp;
19- Cool Girl Ahmet Çelik Şaban Gül Hakan Harmanbaşı nbsp;
20- Elevato Harun Kılıçarslan Necati Demirkol Ali Saçan nbsp;
21- Forever Quick Sinan Özen Melis Kurtel Emin Zafer Temuçin nbsp;
22- Pancar Ayhan Kurşun Nevzat Seyok Ali Saçan nbsp;




İlk ikramiye 2 bin lira
Ali Muhiddin Hacıbekir'in "Neriman" isimli kısrağı tarafından kazanılan 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu'nun ikramiyesi 2 bin lira idi. İlerleyen yıllarda bu önemli koşuyu Cumhurbaşkanları İsmet İnönü "Olgo", Celal Bayar ise "Cap Gris Nez" isimli safkanlarıyla kazandı. İstanbul'da ilk kez 1968'de düzenlenen Gazi Koşusu'nda ise birinciliği Burhan Karamehmet'in "Asuvan" adlı safkanı elde etti.


Türk yarışçılığının en büyük klasiği Gazi Koşusu'nun armağanı olan Atatürk'ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından beri "Gazi Koşusu" galiplerine verilmeye başlandı. Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı.


Mümin Çılgın en fazla kazanan jokey
Mümin Çılgın, "Helene De Troia" (1960), "Apaçi" (1965), "Nadas" (1974), "Dr. Seferof" (1979), "Dersim" (1981), "Uğurtay" (1985), "Hafız" (1986), "Top Image" (1988) ve "Abbas" (1991) ile 9 kez kazanarak, Gazi Koşusu'nu en fazla kazanma başarısını gösteren jokey oldu. Geçen yılki 86. koşuyu Ahmet Göçmen'in sahibi "Matador Yaşar" isimli safkan, jokeyi Halis Karataş ile 2.30.73'lük derecesiyle kazanmıştı.


"Bold Pilot" jübilesini yapacak
1996 yılında Gazi Koşusu'nu rekor derece ile kazanan şampiyon safkan "Bold Pilot" yarın son kez piste çıkacak. Kariyerinde birçok önemli yarış kazanan ve "2.26.22'" derecesiyle Gazi Koşusu rekorunu elinde bulunduran "Bold Pilot"un jübilesi yapılacak.


Diğer yarışlar
Veliefendi Hipodromu'nda yarın aynı zamanda Bayan Binici Koşusu, Heybeliada Koşusu, Uluslararası Ali Rıza Bey Koşusu, Ayasofya Koşusu, İstiklal Savaşı Koşusu, Zübeyde Hanım Koşusu ve Anafartalar Koşusu yarışları da yapılacak. Yarışlar çerçevesinde Veliefendi Hipodromu'nda çeşitli eğlence ve etkinlikler düzenlenecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...