Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lice'deki büyük tahriki MİT bozdu

Lice'deki büyük tahriki MİT bozdu

GÜNDEM Haberleri

İstihbarat birimleri Diyarbakır'da uyuşturucu kaçakçılarının süreçten duyduğu rahatsızlığı önceden rapor etti. Bölgede MİT destekli operasyonlarda tonlarca uyuşturucu ele geçirildi.

Diyarbakır Lice'de kalekol yapımını bahane ederek çıkarılmaya çalışılan gerginlik MİT'in 'büyük oyunu' görmesi ile bozuldu. Edinilen bilgilere göre; devletin istihbarat birimleri Gezi Parkı olayları sonrasında Türkiye'nin hassas bir bölgesinde provokasyon beklentisi içerisindeydi. Bu çerçevede gerginliğin ilk fitili barış sürecine destek için Cizre'ye giden ve yatırım kararı olan TÜSİAD'ın bu ziyareti sonrasında ateşlenmişti. Bu ziyaretin hemen ardından PKK'nın Cizre'de sözde asayiş birimi kurduğu iddiası ortaya atıldı. Provokasyon için ikinci sahne de Lice'de oynandı. Birçok ilçede yapımı devam eden kalekolun Lice'deki inşaatına gerçekleştirilen saldırı 'acaba neden şimdi?' sorusunu akıllara getirdi. MİT daha önce bölgede uyuşturucu kaçakçılarının çözüm sürecinden duyduğu rahatsızlığı rapor etmişti. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yılın 6 ayında kent merkezi ile ilçelerinde düzenlediği MİT destekli yapılan kapsamlı operasyonlarda tonlarca esrar ele geçirdi. Ayrıca son 6 ay içinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonlarda da 1 ton 807 kilo 850 gram esrar ve 78 ayrı alanda yapılan çalışmada ise 397 bin kök Hint keneviri ele geçirildi. Diyarbakır Valiliği de, karakola saldırı eyleminin son dönemde gerçekleştirilen başarılı uyuşturucu operasyonlarını engellemek amaçlı olduğunu açıkladı. Hani ve Lice ilçelerinin Alevi Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Bingöl'ün Genç ilçesi ile sırt sırta olması da provokasyona Alevi vatandaşların dahil edilebileceği ihtimalini güçlendirdi. nbsp;
SINARDA UYUŞTURUCU TEYAKKUZU
Öte yandan Diyarbakır Lice, Kocaköy, Hazro ve Hani'de son 6 ayda yoğunlaşan uyuşturucu operasyonlarına paralel olarak gümrüklerde de uyuşturucu ve patlayıcı madde kaçakçılığına dönük önlemler artırıldı. Özellikle Suriye sınırındaki Kilis Öncüpınar ve Şanlıurfa Akçakale kapıları uyarılırken, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü kapılardaki personel ve teçhizat eksikliğini giderdi. Son olarak satın alınan ve en ileri teknolojiye sahip 2 x-ray cihazı 2 hafta önce Öncüpınar ve Akçakale kapılarına gönderildi. Söz konusu x-ray cihazlarıyla özellikle TIR'larla yapılan kaçakçılığa karşı darbe vurulması amaçlanıyor. Ayrıca Gümrük Muhafaza'nın elinde bulunan 6'sı bomba 40'ı narkotik olmak üzere toplam 46 dedektör köpeğin büyük bölümü bölgede görevlendirildi. nbsp;
ZEHİR TACİRLERİNİN ANA ARTERİ
27 bin nüfuslu Diyarbakır'ın Lice ilçesi, aslında Narkotik polisin gündeminin baş köşesinde yer alıyor. Zira bu küçük ilçe, PKK'nın kontrolündeki uyuşturucu trafinin ana arterleri arasında geliyor. Burada ekilen kenevir bitkileri, batı bölgelerine pazarlanıyor. Terör örgütü, uyuşturucu tarlalarını, etrafını mayın döşeyerek koruyor. Haber merkezimize son bir yıl içinde düşen Lice kaynaklı haberler, kalekol baskınının kaynağının 'esrar'engiz olduğunu kanıtlar gibi. Nitekim olaylarda yaralanan 3 kişinin uyuşturucu ticaretinden sabıkasının bulunması şüpheleri güçlendiriyor. İşte o haberler...
26 Haziran 2013: Lice'de Jandarma Özel Hareket timlerinin de aralarında yer aldığı 700 kişilik güvenlik ekipleri, zehir tacirlerine hava destekli operasyon düzenledi. Baskında piyasa değeri 40 milyon lira olduğu belirtilen 2 milyon kök Hint keneviri bulundu.
20 Haziran 2013: Lice, Hani ve Kocaköy üçgeninde bulunan 6 köye jandarma baskın düzenledi. Operasyonda 3 milyon 43 bin 582 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
23 Mayıs 2013: Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerinde 3 ton 45 kilogram esrar maddesi, 601 bin 500 kök kenevir bitkisi ele geçirildi. Operasyona İnsansız Hava Aracı ve kobra helikopterler de destek verdi.
9 Mayıs 2013: Lice kırsalından temin edilen nbsp;71 kilo 110 gram uyuşturucu, Batman'da ele geçirildi.
6 Mayıs 2013: Lice'den ambulansa 157 kilo uyuşturucu yükleyen çete üyeleri, araç arızalanıp yolda kalınca yakalandı.
28 Mart 2013: Lice-Diyarbakır karayolunda şüpheli bir araçta arama yapıldı. Aramada araçtan 164 kilogram kubar esrar maddesi çıktı.
7 Mart 2013: Lice İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, ilçe merkezi Körtük Mahallesi'nde bir adrese baskın yaptı. Aramada 8 kilo 640 gram esrar maddesi ele geçirildi.
6 Mart 2013: Zehir tacirleri, Lice'den yükledikleri 150 kilo esrarı, İzmir'in Torbalı ilçesinde yakalattı.
27 Şubat 2013: Lice ilçesinin köylerinden temin edilen toplam 514 kilogram uyuşturucu madde, iki ayrı operasyonda ele geçirildi.
25 Ocak 2013: Lice'nin Hedik köyünden alınan 420 kilogram kubar esrar, bir TIR içinde sevkıyatı yapılırken bulundu.
14 Aralık 2012: Lice'ye bağlı Ortaç, Yalaza, Bağlan ve Kayacık köylerinde Milli İstihbarat Teşkilatı, jandarma ve emniyetin katılımı ile 2 gün süren narkoterör operasyonunda, Türkiye'deki en yüksek miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. 39 timin katıldığı operasyonda, 40 milyon TL değerinde 21 ton esrar maddesi bulundu.
12 Aralık 2012: Sur ilçesi Mermer köyü Geyik Tren istasyonunda bir yolcu treninde yapılan aramada iki yolcuya ait valiz içerisinde 18 kilogram kubar esrar ele geçirildi. nbsp;
10 Aralık 2012: Lice'den Diyarbakır il merkezine gelen bir otomobili durduran jandarma ekipleri, araç içerisinde yaptıkları aramada poşetler içerisinde 67 kilo 500 gram esrar maddesi ele geçirdi.
23 Kasım 2012: Lice ilçesinde 'yola mayın döşendiği' ihbarı üzerine olay yerine giden güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı. Çatışmada 1 terörist etkisiz hale getirilirken, teröristin üzerinden 150 gram toz esrar çıktı.
4 Ekim 2012: Lice ilçesi Dibek köyü ormanlık alanına 300 güvenlik görevlisiyle yapılan baskında 13 ton 170 kilo kubar esrar, 2 ton 245 kilo toz esrar ve 60 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
11 Eylül 2012: Lice ilçesinden aldığı 27 kilogram kubar esrarı batı illerine götürmek isteyen zehir taciri, Sur ilçesi Mermer köyünde gözaltına alındı.
1 Ağustus 2012: Lice'de, piyasa değeri 78 milyon 832 bin lira olan 530 bin 494 kök kenevir bitkisi ile 3 ton 769 kilogram esrar maddesi ele geçirilerek imha edildi.
18 Temmuz 2012: Bin 700 asker ve polis, havadan ve karadan operasyon düzenledi. 12 köyde, yaklaşık 500 dönüm alanda ekili bulunan 3 milyon 49 bin 293 kök kenevir bitkisi (125 ton toz esrar ve 250 ton kubar esrara tekabül ediyor), 790 kilogram toz esrar ve 328 kilogram kubar esrar olmak üzere piyasa değeri 1.7 milyar lira olan uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyonda 7'si milis olmak üzere 32 kişi gözaltına alındı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...