Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gezi'deki oyun Dikmen'e taşındı

Gezi'deki oyun Dikmen'e taşındı

GÜNDEM Haberleri

Gezi Parkı'nda başlayan eylemlerin son bir haftadan beri Alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ankara'nın Dikmen semtine taşınması provokatörlerin bu kez Alevileri kışkırtmaya başladıkları yorumlarına neden oldu. Gazetemize konuşan siyasiler, uzmanlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri başta Alevi vatandaşlar olmak üzere tüm topluma bu provokasyonlardan uzak durmaları ve sağduyu çağrısı yaptı.

Gezi Parkı'ndaki ağaçların taşınmasını bahane ederek başlatılan eylemlerin yeni adresinin Alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ankara'nın Dikmen ve Tuzluçayır'a taşınması yeni bir oyunun başlangıcı olarak görüldü. Yapılan değerlendirmelerde Gezi Parkı eylemlerinden istedikleri sonucu alamayan 'provokatörlerin' bu kez Alevi vatandaşlar üzerinde oyunlarını sürdürmek istedikleri sonucu ortaya çıkıyor. Bu konuda gazetemize değerlendirmede bulunanların görüşleri şöyle:
Hüseyin Çelik (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı): Aleviler ve Alevilik bu memleketin bir gerçeği. CHP hep Alevilerin oyunu aldı ve tarih boyunca Alevilere en büyük kötülüğü yaptı. Başta Dersim katliamı olmak üzere. Kötülük yaptı ama Alevilerden destek aldı. Köprüye Yavuz ismi verilmesini bahane ederek Alevi vatandaşlarımız devletle karşı karşıya getirilmek isteniyor. Eğer Alevi vatandaşlarımız itiraz edeceklerse önce Sabiha Gökçen'e itiraz etsinler. Dersim'de bomba yağdıran Gökçen'dir. İsmet İnönü'ye itiraz etsinler. Bunların hiçbirine itiraz etmeyeceksiniz ama beş asır önce meydana gelmiş olduğunu varsaydıkları -mezhep savaşları var, karşılıklı olarak insanlar birbirini öldürmüştür- o günkü acıları bugüne taşımanın manası yok. Eğer padişahlara bugünün yükselen değerlerine göre karne dolduracak olursak bu işin içinden çıkamayız. O olayları o zaman dilimi içinde değerlendirmek lazım. Köprüye Yavuz ismi verilirken Alevi vatandaşlarımızı rencide etmek akılların köşesinden geçmemiştir. Fakat bu Gezi Parkı olaylarından sonra Gezi Parkı rüzgarı ile yelkenlerimizi şişirebilir miyiz diyen bir kesim var. nbsp;Ve bunlar Alevi vatandaşlarımızı kışkırtıyor. Görünen o ki özellikle Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olmasından sonra maalesef Alevi vatandaşlara yönelik kışkırtma faaliyetlerinde artış olduğunu görüyoruz. İster Dikmen'deki ister başka yerlerdeki vatandaşlarımızın aklı selimle hareket etmesi gerekiyor. Ortalığı yakıp yıkmaya hiç kimse Alevileri de başkalarını da vasıta yapmamalıdır
Prof. Dr. Erol Göka (Pskiyatrist-Âkil İnsanlar Heyeti Üyesi): Daha Gezi sürecinde oradaki eylemliliğe sahip çıkmaya çalışan, çöreklenen örgütler var. Bunlar malum örgütler. Medyaya da yansıdı. Bunların eylemleri sürdürmek açısından çabaları var. İkincisi de yükselen eylemlilik dalgasında sonunda su akar kendi yolundan gitmeye başlar. Toplumda var olan bu fay hatları dediğimiz yerlerde akmaya başlar. Biraz da buna bağlayabiliriz. Örgütsel çabaları etnik-mezhebi fay hatlarına doğru suların çekilmesi olarak ifade edebiliriz. Şu anda her yolun çözümü demokrasi. Vandalizm ve şiddete dönük eylemlerle mücadele ederken halka verilecek mesaj özgürlük ve demokrasiden asla geri adım atılmayacağına ilişkin siyasi deklarasyonu gündemde tutmaktır. Dikkatli ve uyanık olmak gerekiyor. Çünkü yapılmaya çalışılan toplumda doğal olarak var olan fay hatlarını kırmak. Bu tuzağa düşmemek lazım.
Bendevi Palandöken (TESK Başkanı): Gezi Parkı ile başlayan süreç çok daha tehlikeli bir boyuta taşınmak isteniyor. Ankara Dikmen'de Tuzluçayır'da görüyoruz bunu. Son derece tehlikeli. Bugüne kadar gündeme gelenler bir anda unutulup, yeni gündemler Türkiye'nin önüne getirilmek isteniyor. Allah göstermesin bu ülkenin bölünmesine kadar gider. Gençlerin mesajı alınmıştır. Ama şimdi hesap başka bir hesap. Ben aynı zamanda nbsp;Avrupa Birliği Türkiye Karma İstişare Komitesi üyesiyim. Avrupa'dan Türkiye'de neler olduğuna dair sık sık telefon alıyorum. Dış dünyada Türk ekonomisinin büyümesinden rahatsız olanlar var. nbsp;Şimdi böyle bir dönemde olaylar tırmandırılıyor. nbsp;
Salih Bezci (ATO Başkanı): Gezi olaylarının Ankara'ya ekonomik faturası 2 milyar TL'dir. Ancak ekonomik sonuçlarını halen yaşıyoruz. Bugün ise olayların boyutu tamamen değişti. Binlerce yıl kardeşçe yaşayan insanlar birbirine sokulmak isteniyor. Nasıl oluyorsa bir mesele bitiyor ve ardından bu mesele gündeme geliyor. Dış güçlerin burada çok etkin olduğunu düşünüyorum. Özellikle esnaf ve ticaret erbabından provokasyonlara karşı dikkatli olmaları ve sağduyuyu elden bırakmamalarını istiyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...