Yılda 3 milyon kamyonun satıldığı Çin'e Türk motoru

- Güncelleme:
Yılda 3 milyon kamyonun satıldığı Çin'e Türk motoru

Ekonomi Haberleri

Eskişehir İnönü Fabrikası'nda 100 milyon dolar yatırımla geliştirilen Ecotorq'un üretimine yakında başlanıyor. Çin'de de üretilecek motor için Otosan'a ürün başına 190 euro lisans ücreti ödenecek.

Ford Otosan tarafından 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla Türkiye'de geliştirilen, Euro6 normlarına uygun yeni ağır vasıta motoru Ecotorq, önümüzdeki dönemde üretime geçecek. Ecotorq motor ayrıca, yılda 3 milyona yakın kamyonun satıldığı Çin'de de JMC markalı araçlarda kullanılacak. Ford Otosan ürün başına 150 ila 190 euro arasında lisans ücreti alacak. Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, fikri mülkiyet hakları yüzde 100 kendilerine ait olan ve Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni motorların 11 ve 13 litre hacimlerinde olacağını söyledi. Eskişehir'deki İnönü fabrikasında 2 yıl içerisinde üretilmesi planlanan motorun 100 milyon dolar olan yatırımın yüzde 40'a yakının ise devlet teşviklerinden karşılanması bekleniyor. Gelecek yıllarda Avrupa ve Türkiye'deki regülasyonlar gereği uygulanacak olan Euro 6 emisyon standartlarına uygun olarak üretilecek yeni Ecortorq motor için ağır ticari, sanayi ve marin uygulamalarını içeren geniş kullanım alanı hedeflediklerini kaydeden Yenigün, "Ford Otosan artık lisans haklarıyla da kazanç elde ediyor. JMC ile yapılan anlaşmayla Ford Otosan, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin'de üretilmesine izin veriyor. 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak ve anlaşma kapsamında ürün başına 150 ila 190 euro arasında değişen bir lisans ücreti alacak olan Ford Otosan 1 milyon euroluk lisans bedelini de avans olarak alacak" diye konuştu.Ford Otosan'ın artık bir teknoloji şirketi olduğunu dile getiren Yenigün, 2 bin 240 beyaz yakalı çalışanın önemli bir bölümünü oluşturan 1.780 mühendisin 1.240'ının sadece Ar-Ge özelinde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...