Sosyal medyada otomatik manipülasyon

- Güncelleme:
Sosyal medyada otomatik manipülasyon

GÜNDEM Haberleri

AK Parti, Gezi eylemlerinin sosyal medya ayağını analiz etti. 31 Mayıs'ta dakikada 3 bin tweet atıldı. Otomatik attırılan tweetlerden hesap sahiplerinin bile haberi olmadı.

AK Parti, Taksim Gezi Parkı olaylarında fonksiyonu tartışılan "sosyal medya"yı analiz etti. Hazırlanan rapordaki çarpıcı ayrıntılar şöyle...
Polis müdahalesinin gerçekleştiği 31 Mayıs'ta dakikada 3 bin tweet atıldı. Tweetlerin yüzde 88'i Türkçe ve yüzde 50'si de İstanbul'dan gönderildi. Tweetlerde öne çıkan başlıklar ise şunlar oldu: #direngeziparkı: 950 bin tweet, #occupygezi: 170 bin tweet, nbsp;#geziparki: 50 bin tweet, #BugünTelevizyonlarıKapat: 50 bin tweet
Ayrıca, en yoğun olarak "#Taksim Hepimizin" etiketinin 30 Mayıs'ta, "#Ayağa Kalk İstanbul" etiketinin 31 Mayıs'ta, "#Diren Gezi Parkı" etiketinin 1 Haziran'da, "#Occupy Gezi" etiketinin 2 Haziran'da, "#Eylem Vakti" etiketinin 4 Haziran'da kullanıldığı kaydedildi.
Google'daki arama sonuçları da dikkat çekti. Taksim Gezi Parkı ile ilgili en yoğun arama, olayların şiddetlendiği 1 Haziran'da gerçekleşti. "Başbakan" kelimesi ile aranan terimler arasında "Başbakan Erdoğan" başı çekerken, "Başbakan istifa", "Başbakan istifa etti" kelimelerin öne çıkması da dikkat çekici bulundu.
Twitter haritasında yurt dışında yaşayan grupların da eylemlere müdahil olduğunun altı çizilirken, arama motoru Google'ın "turkey" aramalarında yakalanan ivmenin de önemli bir ayrıntı olduğu rapora yansıdı. Kanaat önderlerinin süreçteki etkisine de dikkat çekildi. Eyleme ünlü simalardan da destek geldiği hatırlatılırken, Okan Bayülgen, Bedri Baykam, Can Bonomo, Ahmet Kural, Levent Üzümcü, nbsp;Selçuk Erdem, Mehmet Esen, Serhat Teoman gibi ünlülerin tweetlerinden örnekler hatırlatıldı.
Çalışmaya göre, çeşitli uygulamalarla insanlara otomatik tweetler attırıldığı ve Boyner'in önünde toplanmaya çağrıldığı hatırlatıldı. İnsanların bu tweeti attıklarından haberdar bile olmadıklarının altı çizilldi.
Eylemler sırası adı sık duyulan İhsan Eliaçık'ın ismi de çalışmada yer aldı. "İhsan Eliaçık'tan korkunç manipülasyon. 10 gün önceki fotoğrafı kendisi çekmiş gibi yayınladı" denilerek verilen bilgide, iki fotoğrafla tablo ortaya konuluyor. Eliaçık'ın evindeki masaüstü bilgisayardan attığı tweetlerinde Gezi Parkı'nda olduğunu söylediği de ifade ediliyor.
CNN International'ın 'Avrupa'nın yeni bir Hitler'i var' yayını yapmamasına karşın, bu yalanın Oda TV tarafından yayıldığı öne sürüldü.
CHP'lilerden gazetecilere kadar çeşitli kesimlerden atılan tweetlerden örneklerin sıralandığı raporda, photoshop'lanarak paylaşılan kareler de yerini aldı. ABD'de çekilmiş bir fotoğrafın üzerine "Kazlıçeşme istikametine giden araçların geçiş üstünlüğü vardır" yazısının monte edildiği, Gezi Parkı'na dikilmesi için yeni getirilen ağaçların, sökülüp götürülüyormuş gibi yansıtıldığı, Esad askerlerinin vurduğu çocuğun fotoğrafının Türkiye'de çekilmiş gibi gösterildiği kaydedildi. Bir grup askerin, kelime kelime elinde tuttuğu "Diren Türk Polisi Hakkari Askeri Seninle" yazısının da photoshop'la "Diren Gezi Parkı Hakkari Askeri Seninle" şekline dönüştürüldüğü vurgulandı.

PAYLAŞILAN YALANLAR
Çalışmada "Sosyal Medyada Gezi Parkı Yalanları" başlığıyla, o günlerde yoğun olarak kullanılan bazı karelerin analizi de dikkat çekti. Öne çıkan kareler ise şunlar oldu:
- "Taksim'de panzerle ezilen genç resmi" denilerek paylaşılan fotoğrafın aslında yabancı bir ülkede bot motorundan yaralanan kişiye ait olduğu vurgulandı.
- Onbinlerce kişinin Taksim'e toplandığı yolunda atılan karenin de, aslında Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı olduğu kaydedildi.
- Eylemcilerin köprüden geçerek Taksim'e gittiği yönünde yoğun paylaşım alan karenin de yalan olduğu rapora yansıdı. Paylaşılan karenin 2012 Avrasya Maratonu'na ait olduğu ifade edildi.
- "Köpeğe biber gazı sıkan polis" karesinin de Türk polisine ait olmadığı, polislerin üzerlerindeki yazıya dikkat çekilerek vurgulandı. Fotoğraftaki kişilerin Türk değil, İtalyan polisi olduğu, provokatörler tarafından fotomontaj yapıldığı kaydedildi.
- Polislerin ilaçlı suyla göstericileri bayılttığının da gülünecek haberler arasında olmasına karşın paylaşım sayısının on binleri bulduğu vurgulandı.
- Çarşı grubunun bir TOMA'yı ele geçirerek polisleri kovaladığının da yalanlar arasında olduğu belirtildi.
- İstanbul Emniyet Müdürü'nün görevden alındığı yalanının, "NTVsondakika" adıyla açılan bir fake hesabın uydurması olduğu, binlerce polisin istifa ettiğinin de yalan olmasına karşın paylaşıldığı ifade edildi.
- Göstericilerin Cevahir AVM'yi zaptettiği, eylemler 488 saat daha devam ederse AB kararlarına göre hükümetin düşeceği, polislerin biber gazını bırakarak kimyasal gaz kullandığı, polisin gerçek mermi kullandığı, askerin polisle çatışacağını açıkladığı gibi yalanlar da "yalanlara #direngeziparki" vurgusuyla raporda yer buldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...