Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yatırımcıların gözü Okmeydanı'nda

Yatırımcıların gözü Okmeydanı'nda

EMLAK Haberleri

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm projesi yeniden gündeme geldi.

Okçular Tekkesi'nin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Okmeydanı'nı yenileme sözü vermesiyle birlikte yatırımcılar gözünü bölgeye dikti. Parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar, Okmeydanı'nda eski binaları almak için arayış içinde. Bölgede yaşayan halkın ve mülk sahiplerinin 30-40 yıldır bir türlü çözülemeyen Tapu sorunu ise hala devam ediyor...
Okmeydanı'nda 1 milyon 650 bin metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında dört mahalle yer alıyor. Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm alanında, yaklaşık 4 bin 500 dükkân ve 5 bin 300 binanın yıkılarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor.
Bir kısmı Beyoğlu Belediyesi'nin bir kısmı ise Şişli Belediyesi'nin sınırları içinde kalan Okmeydanı'nda, yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlanan mahallelerde resmi rakamlara göre 80 bin kişi yaşıyor. Kentsel dönüşüm alanında kalan dört mahalle ise Beyoğlu Belediyesi'nin yetki alanına giriyor. 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarını hazırlayan Beyoğlu Belediyesi, parselleri birleştirerek bölgeyi 30 farklı alanda yeniden yapılandırmayı planlıyor. Yeni imar planlarını hazırlayan yetkililer, bölgenin cazibesini artırmak için 2 milyon metrekarelik İnşaat alanını 3 milyon metrekareye çıkarmaya hazırlanıyor.
nbsp;
GECEKONDU SAYISI ÇOK
Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşüm alanındaki dört mahallede iki üç katlı binaların yanı sıra çok sayıda gecekondu da bulunuyor. Çarpık yapılaşmaya son vermek için hazırlanan kentsel dönüşüm planına göre bölgede 9-10 katlı binaların yapılması öngörülüyor. 10'ar dönümlük parseller içinde yapılacak sitelerde bin-bin 200 kişinin yaşaması planlanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı'nı yenilemek istediklerini ve halkın yine aynı bölgede yaşayacağını açıklamıştı. Tapu sorununu da çözeceklerini ifade eden Erdoğan, inşaatlar bitinceye kadar bölgede yaşayan halka Kira yardımı yapacaklarını da belirtmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin mülkiyet, tapu ve imar sorununu çözmesi de bölgeye olan ilgiyi artırıyor. Bölgede yaşayanların mülkiyet hakkını garanti altına alan projede, SİT alanları da yeniden düzenlenmiş. Arsaları SİT alanında kalan mülk sahiplerine aynı eşdeğerde farklı arsalar verilmiş. Kentsel dönüşüm alanında yaşayanlarla yüzde 99 mutabakat sağladıklarını ifade eden yetkililer, beş yıl içinde dönüşümün sağlanacağını söylüyorlar.
Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri Mahalleleri, yaklaşık 800 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Beyoğlu Belediyesi İmar Dairesi bölgedeki parselleri yeniden düzenleyerek, kentsel dönüşüm alanını 1 milyon 650 bin metrekareye çıkardı. Birinci derece Deprem bölgesi ilan edilen bölgede, bütün yapılar yıkılacak. Ancak yetkililer, yeni binaların inşaatına başlamadan jeolojik zemin etütlerinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmaya göre, yapıların yüzde 61.8'i orta, yüzde 26.5 ise kötü durumda. Dönüşüm bölgesinde yıkık ve harap durumda olan bazı binalara rastlamak da mümkün.
Bölgede büyük çoğunluğu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan arazinin tamamı Hazine'ye (Milli Emlak) devredilmiş. Araziyi Hazine'den devralan Beyoğlu Belediyesi de 4706 sayılı kanuna dayanarak vatandaşa tapularını alması için çağrı yapmıştı. Ancak satış bedeli Emlak vergisi rayiç değerlerinin iki katı olarak belirlenmesi bölge halkının tepkisini çekti. Hak sahiplerinden bazıları 1/1000 ölçekli imar planına geçtiğimiz mayıs ayında itiraz ederek dava açtı. Söz konusu davalar halen sürüyor.
nbsp;
ÇEVRESİNİ DE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Kentsel dönüşüm alanı çevresini de etkilemeye başlamış durumda. Civardaki mahallelerde müteahhitler şimdiden eski binaları yıkıp inşaata başlamışlar. Müteahhitlerin binaları yenilerken dairelerin metrekaresini küçülterek sahiplerine teslim ettiğini ifade eden bölgedeki Gayrimenkul danışmanları, büyük İnşaat firmalarının ise ada bazında anlaşma yapmaya çalıştıklarını söylüyor.
Talatpaşa ve Kağıthane'nin üst taraflarında yeni inşaatlar tüm hızıyla yükseliyor.
Yaşayanların ve mülk sahibi vatandaşların da binaların yenilenmesi taraftarı olduğunu ifade eden Gayrimenkul uzmanları, "Bölgede çok sayıda gecekondu var. Buranın cazibesini artırmak için kapalı alan oranının artırılması şart. Yüksek kat verilmeli ve bahçeli siteler yapılmalı. Sağlı sollu gelişmesine rağmen yenilenmesi gereken asıl yer ortada kaldı" diyor. Yenilenmeden dolayı bina arayışının artığını da ifade eden uzmanlar, yatırımcıların parasını değerlendirmek istediğini söylüyor.
Okmeydanı Çevre Koruma Derneği'nden Eraslan Alkılıç ise, "30 yıldır kullanılan ve tapusu olan yerleri yeşil alan ilan ettiler. Tapu sahiplerinin çoğu 1/5000'lik ve 1/1000'lik imar planlarına mahkemede itiraz etti" diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...