Piri Reis Brüksel'de

Piri Reis Brüksel'de

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Prof. Dr. Hayati Develi, 25 ülkede bulunan toplam 35 kültür merkeziyle, Türk Kültürü ve Türkçe'nin tanıtımına katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirterek insanların ve ülkelerin birbirlerini tanıması, güvenmesi ve dostluklar kurması gerektiğini söyledi.

Dünya haritacılık tarihine adını yazdırmış ünlü Türk-OsmanlıKaptan-ı Derya'sı Piri Reis'in 1513 yılında tamamladığı Dünya Haritasının500.Yılı etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Enstitüsü Brüksel'de bir sergidüzenledi. Ünlü Solvay Kütüphanesinde gerçekleştirilen sergi, Türkiye'den veBrüksel'den birçok siyasetçi, diplomat, AB yetkilisi ve sanatseveri bir arayagetirdi. nbsp;Bilkent ve Gent Üniversiteleri işbirliğiyle gerçekleştirilen"Haritaların Ustaları: Piri Reis ve Mercator" sergisinde, UNESCO tarafındandünya kültürel miras tarihinin önemli varlıkları arasında gösterilen vegünümüze kalan en eski dünya haritalarından biri olan Piri Reis'e ait DünyaHaritası ile Mercator'un 30 önemli eserinin basılı örnekleri nbsp; yer alıyor. (Merkator projeksiyonu;alanların ekvatordan uzaklaştıkça daha büyük gözüktüğü bir dünya haritası yapmayöntemi anlamına geliyor).
Sergi Öncesi Panel
Sergi öncesi düzenlenen panelde, Türkiye'nin ve Belçika'nınönde gelen akademisyen ve uzmanları, Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Eski ŞefiAlain Servantie'nin moderatörlüğünde Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'si veMercator'un Atlas'ı ışığında 16. Yüzyıl haritacılığını ve günümüze bıraktığımirası iki oturum halinde tartıştı.
AB SÜRECİNE KATKI SAĞLIYOR
Serginin açılışında konuşan Yunus Emre Enstitüsü BaşkanıProf. Dr. Hayati Develi, 25 ülkede bulunan toplam 35 kültür merkeziyle, TürkKültürü ve Türkçe'nin tanıtımına katkıda bulunmaya devam edeceklerinibelirterek nbsp; insanların ve ülkelerinbirbirlerini tanıması, güvenmesi ve dostluklar kurması gerektiğinisöyledi. nbsp; nbsp;Sergide konuşan Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu EşBaşkanı Afif Demirkıran ise Türkiye için AB'ye tam üyeliğin tek hedef olduğunusöyledi. ''Türkiye'nin, AB içindeki tanınırlığını arttırmak için düzenlenenkültür ve sanat etkinlikleri çok önemlidir'' diyen Demirkıran, Yunus EmreEnstitüsünün gerçekleştirdiği bu etkinliklerin sadece Türkiye'nin tanıtımınadeğil; AB üyeliği sürecine de katkı sağladığının altını çizdi.

Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet TürkMüziği Topluluğu sanatçılarının, dönemin müziğinden örnekler sunduğu Türkmüziği konseri ve Türk mutfağından seçme lezzetlerin sunulduğu bir resepsiyonlason buldu. nbsp;

Sergi, 1 Eylül 2013 tarihine kadar Brüksel Yunus Emre TürkKültür Merkezinde ziyaretçilere açık olacak.

DÜNYANIN DÖRTBİR YANINDA

Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılıKanun'la kurulan ve Türkiye'nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün vesanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır.

Vakıf, ilk olarak Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunugerçekleştirmiştir. Yurt dışında Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri vasıtasıylaTürk dili, kültürü ve sanatına dair faaliyetler yürütecek olan Yunus EmreEnstitüsü, bu alanlarda eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek,Türkiye'nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırıp dostluğunugeliştirmek gibi amaçlarla, geniş bir coğrafyada faaliyetleriniyoğunlaştıracaktır. Yunus Emre Vakfı 7 Mayıs 2009'da Ulus'taki tarihî binasındafaaliyetlerine başlamıştır.

Türkçe yeterlilik sınavları düzenliyor

5653 sayılı Yunus Emre Vakfının Kuruluş Kanunuyla, Türkiyedışında yapılacak olan Türk diline dair eğitim, sınav ve belgelendirmefaaliyetlerini yürütmek üzere yetkilendirilmiş olan Yunus Emre Enstitüsüuluslararası ölçekte ilk Türkçe Yeterlik Sınavı yapıyor.

Türk dili, kültürü ve sanatını tanıtmak üzere Dünyagenelinde 35 Türk Kültür Merkezinde faaliyette bulunan Yunus Emre Enstitüsü;British Council, Alman Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi nbsp;ve Cervantes Enstitüsü gibi birçokkültür merkezinin kendi dillerinde yaptığı dil yeterlik sınavının bir benzerini nbsp;Türkçe Yeterlik Sınavı adı altındagerçekleştiriyor.

Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kosova, GürcistanMısır, İran ve Japonya'da 10 Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde nbsp;ilki gerçekleştirilen Türkçe YeterlikSınavında(TYS) başarılı olanlara Türkçe Yeterlik belgesi verildi. Geçerliliksüresi 2 yıl olan bu belgeyi alanlar Türkiye'deki üniversitelerin hazırlıkdöneminden muaf oluyor. Sınav sonucunda verilen TYS Yeterlik Belgesi aynızamanda Türkiye'deki şirketlerde iş bulabilmek için Türkçe sertifikasına ihtiyaçduyanları da kapsıyor.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...