Başkana 3. dönem yolu kapandı

Düzenleyen:
Başkana 3. dönem yolu kapandı

Ekonomi Haberleri

Anayasa Mahkemesi, bazı ihracatçı birlik başkanlarının 2 dönemden daha fazla görev yapmalarına vize vermedi. Bu karara göre; 3. dönem yolu kapanan 40 ihracatçı birliğinin başkanı ilk seçimlerde değişecek.

Cabir Turğut  - Türkiye çapında 60 ihracatçı birliği ve binlerce üyenin merakla beklediği karar Anayasa Mahkemesinden çıktı. Mahkeme 8’e karşı 9 oyla, ihracatçı birlikleri başkanlarının 2 dönemden daha fazla görev yapmalarına vize vermedi. AYM’nin bu kararı ile birlikte görev süreleri 2018’de sona erecek 40 ihracatçı birliği başkanının yeniden aday olmasının önü tamamen kapandı. İki dönemden fazla başkanlık yapılamayacağı kuralı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birliklerin başkanlarını kapsıyor. Hâlen yürürlükte olan 5910 Sayıla Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerini Kuruluş ve Görevleri Kanunu’nun 6. Maddesinin 3. Fıkrasında, “Bir kişi, aynı birlikte, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla iki dönem başkanlık yapabilir ve bir daha aynı göreve seçilemez” ibaresi yer alıyordu.

BU BİR MESLEĞE DÖNÜŞMESİN
2018 yılı Mart ayında 2 dönem görev süresi dolacak olan bazı birlik başkanları kanunun bu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesinin kararında, özellikle gelişmiş ülkeler de bile bu tip sınırlamaların yapılabildiğine işaret edilerek, uzun süre görevde kalmanın getireceği sakıncaların önlenmesi ve yönetimde dinamizm ilkesine vurgu yapıldı. Mahkemenin iptal kararını müspet bir gelişme olarak niteleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Tüm başkanlar kendi özel işlerinden ve ailelerinden feragat ederek bu hizmeti yürütürler. Ancak bunun bir mesleğe dönüşmemesi gerekiyor. Yeni fikirlerin ve yeni arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız” açıklamasında bulundu.

40 isim değişiyor
AYM’nin kararına göre; TİM ile İhracatçı Birliklerinin başkanları iki dönemden fazla görev yapamayacak. Türkiye’deki 60 birlik başkanının 40 tanesi ikinci dönemde de görev yaptığı için ilk seçimlerde bu isimler bir kez daha aday olamayacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...