Irak ordusu Telafer’e operasyon başlattı

Düzenleyen:
Irak ordusu Telafer’e operasyon başlattı

DÜNYA Haberleri

Terör örgütü DEAŞ’ın elindeki Türkmen şehri Telafer’e hava harekâtı başlatıldı. Ankara, operasyonu yakından takip ediyor.

Çetiner Çetin ANKARA - Geçtiğimiz yıl ekim ayından başlatılan Musul operasyonun tamamlanması ile birlikte gözler DEAŞ’ın Musul’daki son kalesi Telafer’e çevrilmişti. 9 haftadan buyana hazırlıkları sürdürülen operasyona dün sabah saatleri itibari ile start verildi. Hava harekâtı ile başlanan operasyonun 3 aşamadan oluşması beklenirken ilk aşama olarak tanımlanan hava taarruzu kısmının 7 gün süreceği ardından kuşatılmış kentin içine askeri birliklerin hareket edeceği kaydedildi. Korkulan ise şehir içinde bir Türkmen katliamının yaşanması. Ankara operasyonu sahadan ve diplomatik kaynaklar üzerinden an ve an takip ediyor.

107 HEDEF VAR 
Gazetemizin Iraklı askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, kent içinde daha önceki istihbarat bilgileri ve havadan yapılan incelemelerde DEAŞ terör örgütünün 107 önemli noktaya hâkim olduğu ve bu noktalara yönelik havdan imha yolunun seçileceği kaydedildi. Ancak askeri kaynaklar, 107 hedeften 39 tanesinin direk sivillerin olduğu alanlarda olduğu için operasyonun ikinci aşamasında 39 hedefin imha edilmeye çalışılacağını belirttiler.
Sivillerin tahliyesi için bir kanala oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden askeri kaynaklar, DEAŞ’ın Sünni Türkmen sivilleri kalkan olarak kullanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtiyor. Zira 390 bin nüfuslu Türkmen şehrinin çoğu Şii olmak üzere 230 bini kenti terk etmişti. İçeride ise şimdilik sadece Sünni Türkmen ailelerin olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde kentten çıkmak isteyen Türkmen aileleri silah zoru ile tehdit ettiği öğrenilen DEAŞ terör örgütü, bölgenin en önemli aşiret liderlerinden Efendi ailesi kanaat önderlerini de öldürmüştü. Bölgedeki en büyük endişe ise şimdi benzer bir durumun bir daha tekrar etmesi. 9 gün sonra sivillerin çıkış yapması için iki kanal oluşturulacağını belirten askeri kaynaklar, sivillerin tahliyesine çalışacaklarını belirtirken DEAŞ’ın kentin sadece iki çıkışı noktası olduğunun farkında olarak iki bölgeye askeri yığınak yaptığı kaydedildi.

“ABD BİRLİKLERİ DE KATILACAK” İDDİASI
ABD özel bir birliğinin de Irak ordusuyla birlikte Telafer’i kurtarma operasyonuna katılacağı iddia edildi. Irak ordusu albaylarından Abdüllatif Halit el Halit yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Telafer’in doğusundaki Kahreze Askerî Karargâhı’nda bulunan ABD’nin topçu ve uzman askerlerinden oluşan özel birlik de Telafer’i kurtarma operasyonuna katılacak. Telafer’i kurtarma operasyonuna katılacak güçler, terör örgütü DEAŞ’ın bulunduğu bölgedeki sınır noktalarına ulaştı. Bu güçler operasyonu başlatmak için gereken emri bekliyor.” 

El Halit’in yaptığı açıklamalara göre Irak Savunma Bakanlığına bağlı olan terörle mücadele timleri de söz konusu operasyona katılacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...