İslam’ın bilime katkıları gözler önünde

Düzenleyen:
İslam’ın bilime katkıları gözler önünde

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Takıyüddin ve Hoca Dehhânî gibi Türk-İslam coğrafyasında yetişen meşhur ilim adamlarının eserleri, TÜBA tarafından yeniden neşrediliyor.

Murat Öztekin - Türk-İslam âlimlerinin, dünya medeniyetine hediye ettiği eşsiz eserler, tekrar gün yüzüne çıkıyor. Türkiye Bilimler Akademisi, (TÜBA)  ‘Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi” çerçevesinde Takıyüddin, Hoca Dehhânî ve Seydî el-Hâfız Ankaravî’nin eserlerini yeniden neşretti. Okuyucuyla buluşan eserler, İslam’ın bilime olan katkılarını ve İslam coğrafyasında yetişen ilim adamlarının üstünlüğünü ortaya koyar mahiyette. 
Kitaplardan Seydî el-Hâfız Ankaravî’nin ‘Enisü’l-Celis’i, Türk-İslam geleneğinde padişahlara devlet idaresi hakkında verilen tavsiyeleri ihtiva ediyor. ‘Hoca Dehhânî Divanı’ ise meşhur Selçuklu şairi Dehhânî’nin dine ve tabiata dair eşsiz gazellerini okuyucuyla buluşturuyor. Takıyüddin İbn Ma’rûf’un Osmanlıda bir ilk olan çalışması,  ‘Kitabu Nûri Hadakati el-Ebsâr ve Nuri Hadikati el-Enzar’da (Görmenin Oluşumu ve Işığın Niteliği) optik konusunda tecrübeye dayanan ve matematiksel bilgileri bulunduruyor. Daha önce ‘Osmanlı Müellifleri’ ve Ebherî’nin ‘İsaguci Mantığa Giriş’ eserlerinin neşredildiği proje çerçevesinde, toplam 100 kitap hazırlanacak.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...