10 günlük bayram tatili turizmciyi sevindirdi, sanayiciyi üzdü

Düzenleyen:
10 günlük bayram tatili turizmciyi sevindirdi, sanayiciyi üzdü

Ekonomi Haberleri

Kurban Bayramı 10 güne çıktı, rezervasyonlar patladı. Turizmciler 1 milyar liralık ek gelir bekliyor. Sanayici ve ihracatçı ise büyümenin hızlandığı bu dönemdeki tatilin önemli bir kayıp olduğunu vurguluyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta 10 günlük Kurban Bayramı tatili için “iyi olur” dediğinde sevinen turizmci, kararın resmileşmesiyle bayram yaptı. Önceki gün akşam saatlerinde Bakanlar Kurulu kararıyla resmileşen 10 gün tatil kararının ardından Marmara’dan Akdeniz’e kadar hemen hemen bütün sahil beldelerindeki otellerde rezervasyon patlaması yaşandı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık “Rezervasyon yapmadan bekleyen önemli bir kitle vardı. Bunlar kararın ardından hareketlenmeye başladı. Önümüzde 10-12 günlük süre var ama misafirlerimizin bir an önce harekete geçmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü oteller dolmaya başladı. Bu da fiyatlara yansır” diye konuştu.

DOLULUK %100’E ÇIKAR
Hareketliliğin sadece güney bölgelerinde değil Türkiye’nin genelinde olduğunu belirterek “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzeri Bakanlar Kurulu üyelerine sektör adına teşekkür ediyorum. Tatilin uzamasıyla hem insanlar dinlenecek, ziyaretlerini yapacak hem de sektör nefes alacak. Sahil yörelerinde ciddi hareket var ama Karadeniz de son yıllarda ciddi rağbet görüyor. Diğer bölgelerde de yüzde 100’e varan doluluklar görebiliriz.” ifadesini kullandı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün de, 6 günlük tatilde yüzde 80 civarında olan dolulukların 10 günlük tatille yüzde 100’e çıkacağını, 1 milyon ek trafik sayesinde 1 milyar liralık ekonomik canlılık sağlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

BAKAN ÖZLÜ: Üretim fazla etkilenmez
Sanayicinin tatil tepkisi üzerine açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tatilin üretimi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. İzmir’de bir OSB’yi ziyaret eden Özlü, “Sizler sanayicisiniz. Genelde üretim yerleri bir yılda 3 hafta tatile girer. Fabrikayı kapatır, bakım onarım yapar. Ramazan ve Kurban Bayramları kışın olsa durum farklı yazın farklı. Bu bayram ağustosta. Fabrikalarımızın bakım onarım zamanlarına denk geldi. Üretimde kayıp olmayacağını düşünüyorum. Yurt dışında da tatil var. Mesela İsrail’de hep tatil var. Paskalya diye bir şey var. Yılbaşında 1 hafta 10 gün tatil var. Elbette gönlümüz çalışmaktan ve üretmekten yana. Gümrükler çalışıyor. Bunun çok ciddi bir handikap olmadığı kanaatindeyim.”
10 günlük bayram tatili turizmciyi sevindirdi, sanayiciyi üzdü
SANAYİCİ “YUNANİSTAN GİBİ OLURUZ” DEDİ
Bu kadar uzun tatil Türkiye’ye iyi değil

30 Ağustos Zafer Bayramı ile 1 Eylül tarihinde başlayıp 4 Eylül Pazartesi günü sone erecek olan Kurban Bayramı’nın uzatılması sanayicinin tepkisine sebep oldu. Üreticiler “Bu kadar tatil ülkemiz için iyi değil” dedi. Türkiye’nin temmuzda ihracat rekoru kırdığını, ağustosun ise bu tatil sebebiyle bir haftasını kaybedeceğini söyleyen sanayiciler “Türkiye’nin tatile değil çalışmaya ihtiyacı var” dedi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Kentimiz turizm merkezi. Sektörün beklentisini anlıyoruz ama uzun tatillerin ekonominin genelinde olumlu olmadığını görmek gerek. Türkiye zor süreçten geçerken tatili değil, çalışmayı düşünmeliyiz” dedi. Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan da “Keşke üretmeyi, istihdamı, çalışmayı bu kadar çok gündemde tutsak. Evet, tatil turizme iyi gelecek ama ekonominin bütününe bakalım. Aksi halde Yunanistan gibi oluruz” diye konuştu. Ekonomi Bakanı Zeybekci de “Alınan karara saygı duyarız ama ülke olarak tatilden çok üretmeye, çalışmaya ihtiyacımız var” demişti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...