Depreme karşı hazır olmalıyız

Düzenleyen:
Depreme karşı hazır olmalıyız

GÜNDEM Haberleri

“Depreme hazır olmak, deprem olduktan sonra düşüneceğiniz, karar vereceğiniz tedbirlerle olmaz. O yüzden depremle yaşamanın yollarını en iyi şekilde öğrenmeliyiz.”

Başbakan Binali Yıldırım, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde Kocaeli’de  “Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı”na ve Gölcük Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Yıldırım yaptığı konuşmalarda deprem gerçeğinin altını çizerek şunları kaydetti:
- Topraklarımızın yüzde 42’si deprem riski altında. 1900’lü yıllardan bu yana 2017’ye kadar geçen 117 yıl içerisinde ülkemizde toplam 5 bin 905 deprem gerçekleşmiş. Bunların 100’ünün büyüklüğü 6 ile 8 arasında. Bu depremlerde ne yazık ki 87 bin insanımızı kaybettik.
- Depreme hazır olmak, deprem olduktan sonra düşüneceğiniz, karar vereceğiniz tedbirlerle olmaz. O deprem sonu zaten sağlıklı düşünce olmuyor. Panik havasıyla doğru yapacaklarınızı bile yapamaz hale düşüyorsunuz. O yüzden depremle yaşamanın yollarını en iyi şekilde öğrenmemiz, depreme hazırlıklı olmaktan geçiyor.
- 1939 Erzincan ile beraber deprem hareketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini görüyoruz. Bunun en son örneği 1999 depremidir. Demek ki bundan sonraki deprem de batı bölgemizde olacak. Bu bilimsel bir tespittir. Bu gerçeği bilerek, bu alanda bilinçlenerek altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz.
- Marmara Depremi’nde büyük bir acziyetle karşı karşıya kaldık. Çıplak elle enkazı kaldırmaya çalışanlar, aile bireylerini, komşularını, yakınlarını aradı. Benzer acıları, zor durumları yaşamamak için hükümet olarak bundan ders almış vaziyette, çok ciddi çalışmalar yapıyoruz.
- Marmara Denizi içinde 7 adet derin kuyu sismik istasyonunu önceden belirlenen yerlere, 300 metre derinliğe kurarak, anlık veri akışını başlattık. Ulusal sismolojik ve gözlem ağında zayıf ve kuvvetli istasyonların toplamında 2016 sonu itibarıyla ülke genelinde 913 istasyona ulaştık.

7.5 MİLYONLUK DÖNÜŞÜM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de konuşmasında “Dersimize çalıştık, yasa taslaklarımızı hazırladık. Akşam, sabah inşallah çıkacak. Çıktığı zaman hedefimiz şu; yılda 500 bin konutu tüm Türkiye’de dönüştüreceğiz. 15 yıl içerisinde inşallah 7,5 milyon konutu dönüştüreceğiz. Ondan sonra rahat edeceğiz, hiç kimse depremden korkmayacak” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...