2,2 milyar oyuncudan 109 milyar dolar gelir

Düzenleyen:
2,2 milyar oyuncudan 109 milyar dolar gelir

Ekonomi Haberleri

Dünyada oyun şirketleri, bu yıl sonunda 108,9 milyar dolarlık gelire ulaşacak. 2020 yılında ise mobil pazardaki hızlı büyüme ile bu rakam 128,5 milyar doları bulacak...

Her geçen gün ekran karşısında daha fazla vakit geçiren insanlar, oyun pazarının müthiş bir hızla büyümesine sebep oluyor. Araştırma şirketi Newzoo’nun küresel oyun pazarı hakkında yayınladığı son rapor ise bu büyümenin hızlanarak artacağını gösteriyor. Rapora göre dünyada oyun oynayan kişi sayısı 2.2 milyara ulaşmış durumda. Bu kişilerin oyun şirketlerine sağladığı gelir bu yılın sonunda 108,9 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam da pazarın geçen yıla göre yüzde 7,7 büyüyeceği anlamına geliyor. Bu gelir sadece oyun gelirlerinden kaynaklanmıyor. Oyun içi puanlar, seviyeler, ‘can’ adı verilen kotaların satın alma gelirlerini de içeriyor.

MOBİLİN PAYI HIZLI ARTIYOR
Newzoo adlı şirketin araştırmasına göre bu yıl, yaklaşık 1089 milyar dolar olması beklenen oyun gelirinin 46,1 milyar doları akıllı telefon ve tablet oyunlarından, yani mobil oyunlarından gelecek. Akıllı telefon oyunlarının payı yüzde 32, tablet oyunlarının pazar payı ise yüzde 10 olacak. Geçen yıl 38,6 milyar dolar olan ‘mobil’ oyun pazarının, seneye 46,1 milyar dolar olarak tahmin edilmesi, büyüme oranının yüzde 19,4 olarak gerçekleşeceğini de gösterdi.

İndirilmeyen oyunda 25 milyar dolar pazar
25 milyar dolarlık PC oyunları pazarına ‘tarayıcı’ (browser) oyunları dahil değil. Bu oyunlar indirme ya da yüklemeye ihtiyaç duyulmadan oynanabiliyor ve daha çok çalışma saatlerinde kullanılıyor. Rapora göre tarayıcı oyunlarının toplam pazardaki payı bu yıl yüzde 4 olacak. Bu oyunlardan 4.4 milyar dolarlık gelir elde edilecek. Tarayıcı oyunlarının toplam pazardaki payı 2020’de ise 1 puan gerileyecek. Yani oyunlar ne kadar gelişirse gelişsin basit tarayıcı oyunlarına talep hiç bitmeyecek.

‘Konsolda oyun’ vazgeçilmez
Mobil telefonlar ve tabletlerin her an ulaşılabilir ve taşınabilir olması sebebiyle çok hızlı yükselen bir seyir izliyor. Zaman zaman, televizyona ihtiyaç duyan konsolların yavaş yavaş yok olacağı iddia edilse de, araştırmalar 2017’de konsol gelirlerinin toplam pazarın yüzde 31’ini oluşturduğunu gösteriyor. Bu yüzde 31’lik oranın sağlayacağı gelir ise tam 33,7 milyar dolar. 2020’ye gelindiğinde konsolların payı düşse de gelirinde artış görülecek ve konsol oyun pazarı 35 milyar 980 milyon doları bulacak.

Zirve Çin’de
Çin, hem gelir hem de oyuncu sayısı açısından geçen yıl birinci oldu. Nüfusu 1 milyar 382 milyon olan Çin’de mobil oyun oynayan 788,8 milyon kişi var. Gelir ise 24,3 milyar dolar. Geçen yılın birincisi ABD, bu yıl 2’nci sıraya düşmüş. 324 milyon nüfuslu bu ülkenin 293,6 milyonu yani büyük çoğunluğu mobil.  Bunlarıngetirisi ise 23,5 milyar dolar. Türkiye ise, sıralamada 755 milyon dolarlık gelirle 15’inci sırada bulunuyor.
2,2 milyar oyuncudan 109 milyar dolar gelir

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...