Kurban kesiyorum diye et parası ödemeyin

Düzenleyen:
Kurban kesiyorum diye et parası ödemeyin

Ekonomi Haberleri

Kurban ibadetinin gerçekleşmesi için hayvan alım ve kesimi sırasında bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Ancak bazı marketlerden vekâlet verilmeden yapılan hisse alımları, ete para vermekten öteye gitmiyor.

Ömer TEMÜR - Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi süpermarketler kurban kampanyalarına hız verdi. Bazı marketler vekalet yoluyla kesim yaparken, din âlimleri, vekâlet almayan marketlerden hisse alımlarının kurban yerine geçmeyeceği konusunda uyarıyor. 
Son yıllarda tartıyla yapılan kurban satışları pazarlık usulüyle yapılan satışların yerini almaya başladı. Pazarlık usulüyle yapılan satışlarda herhangi bir problem yaşanmazken, kurban ibadetinin gerçekleşmesi için hayvan alım ve kesimi sırasında bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Dinimizislam.com’da yer alana bilgilere göre kurbanlık hayvanın tartılarak satılması caiz değil. Canlı olarak tartıp, (Bu hayvana şu kadar para vereceksin) denirse, hayvanın tamamı üzerinde pazarlık yapılırsa ibadet gerçekleşmiş oluyor. Ancak satıcı, hayvanı kesip et hâline getirdikten sonra “kilosunu şu fiyattan veriyorum” denirse kurban ibadeti yerine getirilmemiş oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği fetvaya göre kurbanı veresiye veya kredi kartıyla taksitle alınabilirken, faizli kredi ile yapılan alımlar ise caiz değil. Aynı şekilde emanet edilen hayvanı kurban etmek de dinen uygun değil.
Marketlerin yaptığı kurban satışlarında da dikkatli olmak gerekiyor. Kurban keserken her şeyden önce vekalet verilmesi gerekiyor. Ancak bazı marketler vekalet almaksızın hisse satışı yapıyor. Bu şekilde markete yapılan ödemeler eti satın almaktan öteye gitmiyor. İslami kurallara uygun şekilde vekâlet yoluyla yapılan market satışlarında ise herhangi bir mahzur bulunmuyor. Şu an dev marketlerin bazılarının yaptığı kurban satışları bu açıdan dinî şartları yerine getirmiyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...