İran'la teröre karşı ortak operasyon!

Düzenleyen:
İran'la teröre karşı ortak operasyon!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye ve İran terörle mücadele için istihbarat paylaşacak, operasyonel alanda iş birliği yapacak...

AB, Türkiye’nin hassasiyetlerini hiçe sayıp yıldırma politikası uygularken, yeni dönem stratejisini “çift başlı kartal” olarak ilan eden Türkiye, gözünü hem Doğu’ya hem de Batı’ya çevirdi. Avrupa ve ABD’nin düşmanca tavırları sonrası Rusya ve Çin’le iyi ilişkiler kuran Ankara, Tahran’la da yeni dönemi başlattı. S400 füze savunma sistemi için Moskova ile son aşamaya gelen Türkiye, komşusu İran’la da askeri iş birliği yapacak. Avrupa ve ABD’ye dayanan tek kutuplu dünya düzenine karşı çıkan Türkiye’nin bu hamlesi Batı dünyasını da endişelendirdi.
Türkiye’ye üç günlük bir ziyaret için gelen İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İran medyasına yaptığı açıklamada, iki ülkenin terörle mücadelede istihbarat paylaşımı ve operasyonel işbirliği yapacağını ifade etti. İkili ilişkilerin geliştirilmesi açısından kritik olan ziyaret, üst düzey bir İranlı general tarafından 38 yıldır gerçekleştirilen ilk ziyaret olması açısından önem taşıyordu.
Ziyaret ayrıca Türkiye-İran sınırına kontrolsüz geçişlerin önlenmesi için yapılacak yaklaşık 144 kilometrelik duvarın inşaatına başlanmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.
Ziyaretin Musul’dan sonra Telafer’in de DEAŞ’ın elinden kurtarılmasına yönelik operasyonun başladığı güne denk gelmesi de dikkat çekmişti.
Tümgeneral Bakıri, İslam Devrimi sonrası genelkurmay başkanlığı seviyesinde ilk defa İran’dan Türkiye’ye ziyaret yapıldığını hatırlatarak, ziyaretin İran Lideri Hamaney’in onayıyla gerçekleştiğini ifade etti. Askeri iş birliği ve sınır güvenliği konusunda iki ülkenin çok iyi mutabakatlar sağladığını söyleyen Bakıri “Ortak eğitim ve öğrenci takası konusunda mutabık kaldık. İki ülke donanması karşılıklı olarak birbirinin ülkesini ziyarete edecek. Askerî tatbikatlarda gözlemci bulunduracak” diye konuştu.
Mevkidaşı Org. Hulûsi Akar’ı “iş birliğinin devam etmesi için” İran’a davet ettiğini söyleyen Bakıri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yakında İran’ı ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da görüşmelerin başarılı geçtiğini belirterek şunları kaydetti: “İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında terörle mücadele, sınır güvenliği, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı mücadele, Suriye ve Irak’taki askeri ve siyasi konular, Astana Süreci ve diğer bölgesel konular etraflı bir şekilde ele alındı. Bundan sonra da üst düzey ziyaretlerin düzenli bir şekilde yapılması konusunda mutabık kalındı. Bu askeri işbirliğinin farklı alanlarda derinleştirilmesi için de bir dizi faaliyetin yapılacağını ifade edebilirim. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığımız gerekli bilgilendirmeyi peyderpey yapacaktır.”

 3 GÜNLÜK ZİYARET
Orgeneral Hulûsi Akar’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 3 günlük ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Millî Savunma Bakanı Canikli ile de görüştü.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...