Almanya'ya çok sert tepki: Hiçbir dostumuz katil barındıramaz

Düzenleyen:
Almanya'ya çok sert tepki: Hiçbir dostumuz katil barındıramaz

GÜNDEM Haberleri

Bakan Çelik: “Adil Öksüz Almanya’da mı?” sorusuna Alman sözcü ‘Ben bunu yalanlayamam ya da doğrulayamam’ dedi. Biz bunun diplomatik olarak ne demek olduğunu biliyoruz...

Selçuk Böke ANKARA - AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çelik, FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğü haberlerinin ardından Berlin’e verilen nota ile ilgili şunları söyledi: Adil Öksüz meselesi çok açıktır. Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Türk güvenlik makamlarınca aranan birisinin bir müttefikimiz tarafından himaye ediliyor olması, böyle bir ihtimalin söz konusu olması bile son derece üzücüdür. Bu hükûmeti temsilen bir sözcüye soruluyor ve sözcü ‘Ben bunu teyit edemem, yalanlayamam da, doğrulayamam da’ diyor. Biz bu yalanlayamam ve doğrulayamam sözünün diplomaside ne anlama geldiğini biliyoruz. 

AB’YE TALİMAT VERİLMEMELİ
Bakan Çelik, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmeyeceklerini ve güncellemenin söz konusu olmadığını söyleyen Almanya Başbakanı Angel Merkel’e de yüklenerek “Bizim hiç acelemiz yok. Açıklama talihsiz. Şunun altını çizmek gerekir, AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB’de nasıl karar alınacağı, kurumların nasıl çalıştığı ilkelerle belirlenmiştir. Prosedür bellidir. Maalesef bu tip durumlar son derece sakıncalı. AB’nin kredibilitesine dönük de zaaf oluşturacak birtakım açıklamalar anlamına geliyor” diye konuştu

İLKELERE GÖRE HAREKET EDİLMELİ
AB’de kimin güç sahibi, kimin patron olduğu yönündeki tartışmalarla birliği zayıflatmaya yönelik tartışmalara bu şekilde koz vermemek gerektiğini belirten Çelik “AB kurumları ilkelere göre hareket etmelidir, prosedürleri ilkeli şekilde sürdürmelidir” dedi. Çelik, şöyle devam etti: Türkiye, AB içindeki çeşitli ülkelerle ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye-AB sorunu haline getirilmemesi gerekir. Eğer öyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar, bir federal birlik olur. Her hâlükârda bu ülkeler arasında haklı ya da haksız olsa da bir iş birliği söz konusu olacaksa o zaman bu, meseleyi başka bir meseleye dönüştürür, birliğin genetiğinde değişime, dönüşüme yol açar, son derece zararlı olur. Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir meseledir. Almanya’nın bunu bir AB meselesi hâline getirmesine AB kurumlarının izin vermemesi gerekir. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...