Üretici dört gözle bekliyordu! Arıdan pamuğa her şeye destek

Düzenleyen:
Üretici dört gözle bekliyordu! Arıdan pamuğa her şeye destek

Ekonomi Haberleri

Üreticilere arıdan balığa, pamuktan çiğ süt üretimine kadar her alanda bir dizi ödeme yapılacak. Milyonlarca lirayı bulacak bu desteklerle üretim ve istihdamın artması öngörülüyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Bitkisel üretimde havzaya göre, hayvancılıkta bölgelere göre farklılık gösteren desteklerde, bitkisel üretimde pamuk öne çıkarken, hayvancılıkta hastalıklardan ari işletmelere verilen desteklerdeki artış dikkat çekti. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 17 lira destek verilecek. Üreticilere çeltik, pamuk için dekar başına 40 lira, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için dekar başına 21 lira, aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 15 lira, fındık, yem bitkileri, çay, kuru soğan, kanola ve diğer ürünler için dekar başına 13 lira, nadas için de 5 liralık mazot desteği sunulacak.
50 dekar ve üzeri arazilerde, Bakanlıkça yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına işlem başına 40 TL destek olunacak. Su kısıtı olduğunun tespit edildiği havzalarda 2017 yılında ekilen fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave yüzde 50 destek verilecek. 

ÇİĞ SÜTE DE ÖDEME VAR

Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç başına 25 TL/baş, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 TL ödeme yapılacak. Üretmiş olduğu çiğ sütü işleme tesislerine satan ve bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere; Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yapılacak. Milyonlarca lirayı bulacak bu desteklerle üretim ve istihdam artacak.

2017 İÇİN VERİLECEK TEŞVİKLER

n Organik tarım için kategorilerine göre dekara 10 - 100 lira.
n Arıcılığa kovan başına 10 lira.
n Meyve ve sebzeler için dekara 10 -150 lira.
n Alabalık, çipura, levrek için kilogram başı üreticiye 25 kuruş.
n Fındık üreticilerine dekara 170 lira alan bazlı destek.
n Nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek.
n Kuru yoncaya yıllık dekar başına 40 lira.
n Silajlık kuru ve sulu mısır için dekar başına 40 - 90 lira.
n Çoban istihdamı desteği için işletmelere 5 bin TL.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...