Suriye'de can pahasına insani yardım

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Suriye'de can pahasına insani yardım

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriyeli yardım dernekleri, Beşşar Esad rejiminin saldırılarından kaçan, tehcir edilen ve kuşatmada tutulan sivillere canları pahasına insani yardım ulaştırıyor.

Suriye'nin başkenti Şam'da rejimin 5 yılı aşkın süredir askeri kuşatmada tuttuğu, 400 bin civarında sivilin yaşadığı Doğu Guta bölgesinde aktif Şam'ül Hayır Derneği Müdürü Ebu Yasir, Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ebu Yasir, kuşatma bölgelerindeki halka yardım ulaştırdıklarını belirterek, "Yardımları, rejimin insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle tehlikeli yollarla ulaştırabiliyoruz. Yardım çalışmalarında hem keskin nişancıların hem de uçakların hedefi oluyoruz. Bu zamana kadar 12 görevlimiz şehit oldu.

İlk şehidimiz, 2012'de yardım dağıtırken, rejim güçleri tarafından, herkesin gözü önünde kurşuna dizildi. 6 görevlimiz de tutuklanıp idam edildi." şeklinde konuştu.

"Göç etmek zorunda kalan ailelere yardım ediyoruz"

İdlib merkezli sivil toplum kuruluşu Said'in sorumlusu Fatih Avad da "Kurum olarak çok acil durumlarda aktif rol oynuyoruz. İç göçlerde ve tehcirlerde Suriyelilerin yardımına koşuyoruz. İdlib'de 2 bin kişinin barınmasına yetecek bir geçici barınma merkezimiz bulunuyor." dedi.

İdlib kent merkezinde çocukların eğitimine de destek verdiklerini belirten Avad, sağlık alanındaki yardımlarını da şöyle anlattı:

"5 ambulans aracından oluşan bir kurtarma sistemimiz bulunuyor. Ayrıca insanların temiz su içmelerini sağlamak için sağlıklı içme suyu kuyuları temin ediyoruz. Ekip olarak, evlerini terk edip muhaliflerin kontrolündeki bölgelere göç etmek zorunda kalan ailelere yardım ediyoruz."

Avad, "Başta Aralık 2016'da Halep’ten ayrılan binlerce insana yardım ettik. İdliblilere, Dera, Şam’dan göç ettirilenlerin yardımına koştuk. En son Lübnan’dan göç eden aileler de bizim barınma merkezlerimizde ağırlandı. Rejimin saldırılarından kaçan veya zorla göç ettirilen ailelerin kalacakları yerlerin belirlenmesine kadar geçici barınma merkezimizde ağırlıyoruz." dedi.

"Arsal'dan gelenlerin psikolojisi çok bozuktu"

Said Derneği Müdürü Avad, yardım çalışmaları sırasında derinden etkilendikleri anlar olduğunu vurgulayarak, "Son olarak Lübnan'ın Arsal bölgesinden göç etmek zorunda kalanlar oldu. Gerçek anlamda tehcire maruz kalmışlardı. Yardım etmekte çok zorluk çektik çünkü Arsal'dan gelenlerin psikolojisi çok bozuktu. Üzüntülerini bertaraf etmeye çalıştık." ifadelerini kullandı.

Avad, rejimin 4 Nisan'daki Han Şeyhun kimyasal silah katliamına maruz kalan sivillere de yardım ettiklerini belirterek, "Rejimin kimyasal silah saldırısı sonrası evlerini terk eden korku içerisindeki ailelere geçici barınma, yemek ve sağlık hizmet sunduk. Bizim için de zor bir durumdu ama üstesinden gelmeyi başardık. İnsanlar çok korkmuştu. Ne yapacaklarını bilmiyorlardı." şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...