BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Et ve süt açığı büyüyor

Et ve süt açığı büyüyor

Böyle giderse 5 yıl sonra, yıllık açık, kırmızı ette 510.1 bin tona, sütte ise 3.5 milyon tona ulaşacak



Türkiye’de hayvan sayısı ve hayvan başına verimin değişmemesi halinde, halen sütte 522 bin ton, ette ise 228.9 bin ton olan üretim açığının, 5 yıl sonra sütte 3 milyon 527.6 bin tona, ette ise 510.1 bin tona ulaşacağı belirtildi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Onur Şahin’in yaptığı bir çalışmada, Türkiye’nin 2000-2005 dönemi et ve süt üretim projeksiyonu, bazı alternatifler dikkate alınarak değerlendirildi. Projeksiyona göre, Türkiye’de et ve süt açıklarının kapatılabilmesi için hem hayvan sayısının artırılması, hem de genetik yapılarının iyileştirilerek verimin artırılması gerekiyor. Dr. Onur Şahin’in, “hayvan sayısı ve hayvan başına ortalama et ve süt veriminin artırılması” alternatifleri üzerinde yaptığı değerlendirmeler sonucunda, genetik ıslahların sürdürülerek, her yıl sığır sayısının yüzde 5 artırılması durumunda, sütte üretim açığının 2002 yılından itibaren kapanacağı ortaya çıktı. Bu alternatife göre, 2002 yılında sığır sayısının 11 milyon 238.2 bine ulaştırılması halinde, toplam süt tüketimi 12 milyon 162 bin 555 tona ulaşacak. 2002’de kişi başına talep 174 kg kabul edilirken, Türkiye’nin süt üretimi, 191 bin 917 ton fazla verecek. Aynı senaryoda süt üretimi fazlasının 2005 yılında 1 milyon 549 bin tona ulaşacağı hesaplandı.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT