Özel yurtların fiyatı 50 bin TL’yi devirdi

Düzenleyen:
Özel yurtların fiyatı  50 bin TL’yi devirdi

Ekonomi Haberleri

Havuz, Türk hamamı, fitness ve saunalı özel yurtlar, rekabeti ‘5 yıldız’a taşıdı. Fiyatlar, İstanbul’da aylık 6 bin TL’ye dayandı

Üniversitelerde eğitim sezonu yaklaşırken, öğrencilerin en büyük ihtiyaçlarından birini de şüphesiz barınma oluşturuyor. Özel yurtlar, üniversite eğitimi için başka bir kentin yolunu tutan öğrenciler sayesinde büyük bir endüst-riye dönüştü. Öğrenci kapmak için verdiği hizmetlere sinema salonu, havuz, Türk hamamı, fitness ve saunayı ekleyen özel yurtlar, rekabeti “5 yıldız”a taşıyarak otellerle yarışır hâle geldi. Verilen hizmetlerdeki artış, fiyatlara da yansıdı. İstanbul’da bulunan özel yurtlarda konaklamanın aylık bedeli 6 bin liraya dayandı. Bu yurtlarda öğrenim görülen dönem boyunca, yani 9 ay kalmak hesabı daha da kabartıyor. Öyle ki, bir öğretim yılında özel yurtlarda kalmanın toplam ücreti 54 bin liraya dayanıyor. Bu rakam, âdeta vakıf üniversitelerinin fiyatlarıyla yarışıyor.

7 milyon öğrenci 
Örneğin Bilgili Holding tarafından hayata geçirilen Republika’nın Ortaköy şubesindeki tek kişilik odanın aylık ücreti, peşin ödeme yapılırsa 5 bin 590 lira... Balkonu da olan bu tek kişilik odanın içerisinde mini bar, özel gardırop, çalışma masası, yatak, değerli eşyalar için kişisel kasa ve TV bulunuyor. Bunun dışında spor salonu, plates odası, oyun odası, sinema salonu, yemekhane ve çamaşırhane gibi sosyal donatıların da olduğu Republika’da, taksit yapılması hâlinde ödemeler aylık 6 bin 76 liraya kadar çıkıyor. Bu rakam 30 güne bölündüğünde, burada konaklamanın günlük bedeli 202,53 liraya denk geliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Türkiye’de 2016-2017 öğretim yılı kapsamında üniversitelerde 7 milyon 199 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrenci sayısı, özel yurt piyasasına olan iştahı da son yıllarda kabarttı. Bu arada Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda aylık fiyat aralıkları, 150 ile 265 lira arasında değişiyor. Yoğun talep sebebiyle buralarda da yer bulmak zor oluyor.

Okula yakın olsun
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Öğrenciler, eğitim gördükleri üniversitelere 10-30 dakika mesafede yer alan özel ve devlet yurtlarını tercih ediyor. Gün geçtikçe vakıf üniversitelerinin artması sebebiyle, yurt pazarında da ciddi bir rekabet oluştu. Fiyatlarda astronomik artışlar; yurdun odalarındaki yatak sayısı, konumu, bağlı bulunduğu kurum, verilen hizmetler, kahvaltı ve diğer öğünlerdeki beslenme imkânları, servis, ortak alanlar, etüt odaları, market, kuaför ve çamaşırhaneye göre farklılaşıyor. Pahalı özel yurtlar, daha çok Beşiktaş, Şişli, Bahçelievler, Avcılar ve Bakırköy gibi, ağırlıklı olarak Avrupa Yakasında yoğunlaştı” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...