Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Başbakan Yıldırım'dan Singapur'a ekonomi çıkarması

Düzenleyen:
Başbakan Yıldırım'dan Singapur'a ekonomi çıkarması

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin son 15 yılda 3’e katlandığını, 3’üncü çeyrekte yüzde 7 büyüme beklendiğini söyleyen Başbakan “Gelin birlikte imar edelim. Geleceğin en istikrarlısı Türkiye olacak.” dedi.

Yücel Koç

Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi yönetimi, Singapur’a ekonomik çıkarma yaptı. Türkiye’nin bundan sonraki on yıllarda bölgenin en istikrarlı ülkesi olacağını söyleyen Yıldırım “Biz niye buradayız? On saat uçarak buraya herhâlde terlemek için gelmedik. İş yapmak için terlemek lâzım. Gerçi burada iş yapmadan da terliyorsunuz. Bir soğuğa girip donuyorsunuz, çıkıp terliyorsunuz tekrar donuyorsunuz” diyerek katılımcıları güldürdü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Singapur İş Konseyi ortaklığında Ritz Carlton Millenia Otel’de düzenlenen Singapur-Türkiye İş Forumu’na katılan Yıldırım “Bir Türkiye 3 Türkiye oldu. 2002’ye göre 2017’ye geldiğimizde ülkeyi 3’e katladık. Her yıl ortalama, son 14 yıl yüzde 5-6 büyüme sağladık. Bu bitmiyor. Bizim daha gelecek 15 yılda bu kadar büyümemiz var. Yıllık 5-6 büyüme potansiyelimiz var. üçüncü çeyrekte yüzde 7 büyümeyi görürüz. Bu ne demek? Yeni iş, yatırım imkânları var. Bu imkânları pekala Singapurlu iş adamları, yatırımcılar Türk ortaklarıyla gerçekleştirebilirler. Bunun sadece Türkiye’de olması da gerekmiyor. Türkiye’de konuşlanıp, Kafkaslar’da, Orta Asya’da, Orta Doğu’da, Afrika’da, Balkanlarda, her yerde iş yapabilirler.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım'dan Singapur'a ekonomi çıkarması
(Başbakan, Singapur'un ünlü botanik bahçesini gezdi. Yeni üretilen ve dünyada bulunmayan orkide türüne "Dendrobium Binali Yıldırım" ismi verildi.)

“Suriye’de, Irak’ta bu karışıklık herhalde ömür boyu devam edecek değil” diyen Yıldırım, bunun sona erdirilmesi için büyük gayret sarf eden Türkiye’nin gelecekte, o ülkede yaraların sarılması için de gayret göstereceğini, bunun Singapur’la birlikte yapılabileceğini ifade etti. Daha sonra Singapore Lecture Konferansı’na  konuşmacı olarak katılan Yıldırım, farklı ekonomik ve stratejik havzalar arasında köprü ve buluşma noktası olmasının yanı sıra çevresi için ekonomik kalkınma görevini sürdüren bir ülke olduğunu vurguladı ve “Türkiye, iyi bir iş ortağı, güvenilir bir dosttur” diyerek iş birliğine davet etti.

"1 EKİM'DEN SONRA HER ŞEY DEĞİŞECEK"

Singapur-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Singapur Sanayi ve Ticaret Bakanı S Iswaran, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimine dikkati çekerek, 2007’den bu yana ikili ticaretin sabit bir artış gösterdiğini ve ticaret hacminin 1 milyar doların üzerine çıktığını belirtti. Türkiye’nin Singapurlu şirketler için 80 milyonluk nüfusu ve gayri safi yurt içi hasılasıyla son derece önemli bir merkez hâline geldiğini belirten Bakan Iswaran “Aynı zamanda Avrupa ve Asya’nın tam kesişme noktasında bulunduğu için Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa açısından önemli bir erişim merkezi. Türkiye, bölgede daha fazla gelişmek istiyor ve bunu başaracağından eminiz. STA ile de iki ülke ilişkileri için bambaşka bir dönem olacak.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım'dan Singapur'a ekonomi çıkarması

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Singapur arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) 1 Ekim itibarıyla devreye gireceğini belirterek “Hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi. Türkiye-Singapur İş Forumu’nda konuşan Zeybekci, 2014 yılında başlayan serbest ticaret anlaşması görüşmelerinden sonra iki tarafın da birbirine asla ‘hayır’ demediğini fark ettiklerini aktardı. Bu anlaşmada ülkelerin sadece nüfuslarının bir şey ifade etmediklerini, asıl hedefin birlikte üçüncü ülkelerde iş birliği olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin en iddialı teşvik sistemi olan ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ni uyguladığını söyleyen Zeybekci, Singapurlu iş adamlarını bu teşviklerden yararlanıp yatırım yapmaya çağırdı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...