Alibaba ve haramileri 1 milyar lira götürdü

Düzenleyen:
Alibaba ve haramileri 1 milyar lira götürdü

TEKNOLOJİ Haberleri

Yurt dışından özellikle Alibaba.com ve Ali Express üzerinden yapılan alımlar gümrükten “hediye” adı altında geçerken, devletin vergi kaybı 1 milyar lirayı buldu.

Ömer Temür

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticaretin yüzde 20’sinin yurt dışından kaçak yollarla yapıldığını belirterek bunun devlete maliyetinin 1 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Yurt dışından Türkiye’ye satış yapan firmaların satış politikasına değinen Ekmekçi “Çin’den Alibaba.com, AliExpress, ürünleri direkt posta yoluyla gönderiyor. Türkiye’deki gümrük mevzuatını da bildikleri için 30 avroluk bir şey aldığınızda gönderirken 30 avro yazmıyorlar, ‘hediye’ yazıyorlar. Gümrükten de bu şekilde geçiyor. Gümrükleri aldatıcı bir politika izliyorlar. Burada çok ciddi bir ekonomik kayıp söz konusu” dedi. Ekmekçi, 2020 yılında Türkiye’deki e-ticaret sektörünün yüzde 30’unun sınır ötesi korsan ticaretten gelmesini beklediklerini ifade ederek “Yüzde 30 kayıp var ve bu yüzde 30 kaybın cari açığa etkisi tahmini 8 milyar lira. Şu anda e-ticaretin yüzde 20’si yurt dışından kaçak. Buna yüzde 10’luk sosyal medya kaçağını da koyarsak Türkiye’deki e-ticaretin yüzde 30’u kaçak. İleride bu, yüzde 40 kaçağa kadar gidecek. Bu durumun devlete vergi kaybı yıllık 1 milyar liradan aşağı değil, ekonomik kaybı ise yaklaşık 3 milyar lira” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...