Yahudilerden 'siyonist İsrail' protestosu

/ Kaynak: AA
Yahudilerden 'siyonist İsrail' protestosu

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık bin Ortodoks Yahudi, Brüksel'deki AB kurumlarının önünde "siyonist İsrail"i protesto etti.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık bin Ortodoks Yahudi, Brüksel'deki AB kurumlarının önünde "siyonist İsrail"i protesto etti. Dindar Yahudiler, İsrail'i Ortodoks azınlığa baskı uygulayarak onları laik Siyonistlere dönüştürmeye çalışmakla suçladı. Protestocular, yaptıkları basın açıklamasında, "İsrail liderleri orduyu Ortodoks toplumunu topluca dönüştürmede etkin bir ortam olarak görüyor ve bu nedenle ordunun kapasitesinden taviz verme pahasına gençlerimizi askerlik yapmaya zorluyor. Ordu daima devletin dünya genelindeki geleneksel dindar Yahudilerin laik siyonistlere dönüştürüldüğü eritme kazanı vazifesi gördü" ifadesini kullandı. Protestocular basın açıklamasında, İsrail'deki Ortodoks hahamların, devletin dindar gençleri askere alma girişiminin Yahudilik ile bağdaşmadığı ve buna direnilmesi gerektiği yönünde fetva verdiğini hatırlatarak, "gençlerimiz İsrail'e askerlik yapmak yerine hapse girmeyi tercih eder" değerlendirmesinde bulundu.


Ortodoks Yahudiler AB'ye, İsrail'i dindar gençleri askere alma girişiminden vazgeçmeye zorlaması ve İsrail'den kaçanları siyasi sığınmacı olarak kabul etmesi çağrısında bulundu. Basına konuşan bir Ortodoks haham, İsrail ordusunun sadece askeri bir yapıdan ibaret olmadığını ve siyonizm doktrinini herkese benimsetmeyi amaçlayan ideolojik bir okul vazifesi gördüğünü anlattı. Protestocu haham, "İsrail'e göre gerçek Yahudilik siyonizm ve bunu orduda öğretiyorlar. Bizim kahramanlarımızı kötü adam, kötü adamlarımızı da Yahudi olarak ilan ediyorlar. Biz askeri değil, pasifist insanlarız. Bir orduya ihtiyacımız olduğuna inanıyorlar ama bizim 2000 yıl ordumuz olmadı ve bu şekilde yaşayabildik. Ama son 60 yılda tarihte hiç olmadığı kadar Yahudi öldürüldü" diye konuştu. İsrail'in, iddia ettiği gibi Yahudileri temsil etmediğini belirten haham, " İsrail Yahudileri temsil etmez ve Yahudiler siyonistİsrail hükümetinin yaptıklarından sorumlu tutulmamalı. Yahudileri İsrail'den ayrı tutabilirseniz antisemitizmin önemli bir kısmını çözmüş olursunuz. Çünkü İsrail karşıtı duyguların önemli bir kısmıYahudilere geri yansıtılıyor. Onların yaptıklarından sorumlu değiliz" yorumunda bulundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...