Köşeli yengeç örümceği görenleri şaşırtıyor

Düzenleyen:
Köşeli yengeç örümceği görenleri şaşırtıyor

YAŞAM Haberleri

Edremit'te yaşayan Tamir, çiçek fidesinin üzerinde bularak kavanozda muhafaza altına aldığı "köşeli yengeç örümceği"ni maydanoz ve ekmek kırıntısıyla besliyor.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir  bahçede bulunan, Latince adı "thomisus onustus" olan "köşeli yengeç örümceği"  görenleri şaşırtıyor.Akçay Mahallesi'nde oturan 2 çocuk annesi Düriye Tamir, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, bahçesine dikmek için aldığı çiçek fidesinin dalında dolaşan  beyaz renkli örümceği, insan yüzüne benzediğini görünce bir kavanoza koyarak  muhafaza altına aldığını söyledi.

Tamir, örümceğin 2 gündür kendisinde olduğunu belirterek şöyle devam  etti:

"Çok uzun yıllar önce de bundan görmüştüm ama nadir bir tür olduğunu  bilmediğim için onu salmıştım. Bunu görünce alayım dedim. İnternetten yaptığım  araştırmaya göre ender görülen bir türmüş bu örümcek. Maydanoz ve ekmek kırıntısı  ile besliyorum ama tekrar doğal yaşam ortamına salacağım. Doğaya salmak lazım."

Düriye Tamir'in kızı Sanem Tamir de bu tür bir örümceği daha önce  televizyonda gördüğünü anlatarak "Çok garip bir yaratık, hoşuma gitti. Çok  tatlı." dedi.

"AVLARINI ÇİÇEKLERDE PUSUYA YATARAK BEKLER"

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölüm  Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı da Latince adı "thomisus  onustus" olan örümceğin "köşeli yengeç örümceği" ya da "çiçek yengeç örümceği"  olarak adlandırıldığını aktardı.

Varlı, dünyanın hemen her yerinde dağılım gösteren "thomisidae"  ailesinin 2 binden fazla türü bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Şekil itibariyle yengeci andırdıklarından 'yengeç örümcekleri' olarak  bilinir ancak başka familyalara da bu ad verildiğinden, bunlar çiçek yengeç  örümcekleridir. Bu gruptakiler, çoğu örümcek türünün tersine ağ örmeyip, avlarını  çiçeklerde pusuya yatarak bekler ve yakalarlar. Etobur olan yengeç örümcekleri  çiçekli bitkilere gelen böceklerle beslenir. Örümcek, uygun bir av, bitkiye  gelinceye kadar çiçeğin üzerinde günler, hatta haftalarca hareketsiz bekler.  Yakalamaya uygun evrimleşmiş ön ayaklarıyla avını yakalar ve kurbanı felç eden  bir zehir salgılar. Dış sindirim yapan örümcekler, zehir dişlerinden salgılanan  kimyasallarla avın iç organlarını sıvılaştırarak bir çorbaya dönüştürür."

"HALK ARASINDA 'İNSAN YÜZLÜ ÖRÜMCEK' OLARAK ANILIR"

Örümceğin zehrinin birçok böceği etkisiz hale getirecek güçte olduğunu  ancak kuş gibi daha büyük yırtıcılara karşı etkisiz kaldığını anlatan Varlı,  örümceğin en önemli savunma stratejilerinden birinin de görünmezlik olduğuna  dikkati çekti.

Örümceğin, üzerinde bulunduğu çiçeğin renklerine bürünerek görünmezlik  kazandığını ve yırtıcılar tarafından fark edilmekten kurtulduğunu belirterek  şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki türlerinden 3'ü 'thomisus' cinsine dahildir. Bunlardan  'tonustus' karın kısmının arka tarafının köşeli çıkıntı yapması ile tanınır.  İskandinavya ve İzlanda dışında Portekiz'den Japonya'ya, Güney Afrika'dan Java  (Endonezya) Adası'na kadar çok geniş bir alanda dağılım gösterir. Bu örümceklerin  erkekleri ancak 2-4 milimetre gelir, dişileri ise 7-10 milimetre kadar  uzunluktadır. Çeşitli renkleri vardır. Zehirli bir yapıya sahip olan bu  örümcekler halk arasında 'insan yüzlü örümcek' olarak da anılırlar."

Varlı, köşeli yengeç örümceğinin Türkiye'nin değişik bölgelerinde  zaman zaman görüldüğünü kaydetti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...