Bakan Ağbal: Taşeronu da tatlıya bağlarız

Düzenleyen:
Bakan Ağbal: Taşeronu da tatlıya bağlarız

Ekonomi Haberleri

Taşeron uygulaması hakkında çalışmanın uzak olmayan bir zamanda çözüme kavuşacağını söyleyen Ağbal, “Bunu da tatlıya bağlayacağız” dedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tıpkı memurlar gibi taşeron işçilerin talepleri konusunda da en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Memur ve memur emeklilerine yönelik sözleşmede, bundan öncekilerde olduğu gibi genel artış oranı dışında, hizmet kollarıyla ilgili birçok alanda daha iyileştirme yaptıklarını, sözleşmenin tüm kamu çalışanları ve emeklilerine hayırlı olmasını dileyen Bakan Ağbal “Hepsini dahil ettiğim zaman 2018 bütçesine yaklaşık 13 milyar lira civarında bir ilave artış gelmiş oldu. Toplu sözleşme, tüm kamu çalışanlarının gelirini artıran, emeklerinin karşılığını veren şekilde sonuçlandı. 218 ve 2019 için toplam zam oranı yüzde 17,5 oldu. Her iki yılda da önümüzdeki süreçteki enflasyonun üzerinde olacağını tahmin ettiğimiz bir zammı vermiş olduk. Şu anda en düşük memur maaşı 2 bin 721 lira. Icak 2018’de 2 bin 830 lira olacak. Muhtemel enflasyon farkını da karşılayacağız. Tüm toplu sözleşmelerde bunu uyguladık.” diye konuştu.

Taşeron işçilerin de beklentileri olduğunu, işverenin aradan çıkarılarak doğrudan kamuya hizmet verme isteğinde olduklarını söyleyen Ağbal, şöyle dedi: Bu konuda Maliye ve Çalışma Bakanlığı olarak çalışmalar yaptık. Başlangıçta basit göründü ama işin içine girince gördük ki, her alımda, her hizmette sözleşmeler birbirinden farklı. Yani standart bir model yok. Şimdi arkadaşlarımız, Çalışma Bakanlığımız, özellikle bu konuda önceki yapılan çalışmaları dikkate almak suretiyle çalışıyor. Biz de Maliye Bakanlığı olarak çalışma içindeyiz. Beklentiyi biliyoruz. Artık somut noktaya gelmesi gerekiyor. Çok uzak olmayan bir vadede çalışmaların sona geleceğine inanıyorum. İnşallah bu vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin meselesini de tatlıya bağlayacağız.

KDV KARIŞIKLIĞI REFORMLA BİTECEK

Ağbal, KDV reformu konusunda da şunları söyledi: Mevcut kanın büyük yükler getiriyor. Yatırımların artmasını istiyoruz. Türkiye’Deki yüzde 18 KDV oranı en düşük oranlardan biri. OECD’de yüzde 27, 23, 25, 21 şeklinde KDV oranları var. Bizde şu anda indirim elzem görünmüyor. Yüzde 8 ile yüzde 1 arasında uygulamalar var. Şu an uygulandığı şekliyle son derece karmaşık. Oran çalışmasını indirimli oranlarda sadeleştirmek, fark kademeleri kaldırmak istiyoruz. Bir üründe KDV’yi yüzde 1’e indirmiş olalım. Yerli üretici yüzde 18’le alıyor, yüzde 1’le satıyor. Oran çalışmasını bir sadeleştirme, yerli işletmeler lehine bir düzenlemeye doğru çevireceğiz.”

BÜYÜME HEDEFİ REVİZE EDİLECEK

Bakan Ağbal, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinde revizyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu cevaplarken de 2017-2019 dönemini kapsayan OVP’de 2017 için büyüme oranını yüzde 4,4 olarak öngördüklerini anımsattı. Ağbal, “İnşallah bütün göstergeler, 2017’nin ikinci çeyreğinde de ekonominin yakaladığı bu ivmeyi sürdüreceğini ve büyüme oranının özellikle ikinci ve üçüncü çeyrekte daha da artarak devam edeceğini gösteriyor. Bugün son veriler dikkate alındığında, 2017 yılı için açıkladığımız yüzde 4,4 oranındaki büyüme oranını yukarı yönlü revize edeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.” diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...