Harran'a rötuş

Düzenleyen:
Harran'a rötuş

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Şanlıurfa Belediyesi önderliğindeki “Kentsel Tasarım Projesi” önümüzdeki haftadan itibaren uygulanmaya başlanacak. Tarihî ilçede sit alanlarındaki vatandaşlar tahliye edilecek ve Harran âdeta yeniden ve eski silüetine uygun olarak inşa edilecek.

Dünyanın en eski yerleşim merkezleri arasında sayılan Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki yapıların tarihi dokuya uygun hale getirilmesi için düğmeye basıldı. Milattan önce 6 binli yıllardan bugüne kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan tarihi ilçede, yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalışılan “Kentsel Tasarım Projesi” tamamlandı. Asırlardır ayakta kalan külah biçimindeki, kare veya kareye yakın altyapı üzerine inşa edilen konik kubbeli evlerin ön plana çıktığı Harran'daki yerleşim yerlerinde, proje kapsamında restorasyon çalışması yapılacak. 

Projeyle, arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edilen ilçede, 250 yıllık geçmişe sahip konik kubbeli evlerin bulunduğu mekanlara, tarihi mimari korunarak, estetik görünüm kazandırılması hedefleniyor. Üç ana tema üzerinde şekillenen projeyle öncelikle ilçe halkı sit alanı ilan edilen bölgenin dışına yerleştirilecek, ardından tescilsiz yapılar tarihi dokuların arasından temizlenecek, adeta açık hava müzesi olan ilçe genelindeki kazılar da planlı bir şekilde devam ettirilecek. Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran'ın bilim ve turizm açısından dünyanın ender merkezleri arasında yer aldığını söyleyerek, “Harran için şu an Kentsel Tasarım Projesi hazırlanıyor. Koruma kurulu planını bitirdik, büyükşehir belediye meclisimiz tarafından onaylandı. Yani Harran ilçemizin tamamıyla bir gen haritası çıkartılmış durumdadır. Özellikle kümbet evlerin tekrar ayağa kaldırılmasını önemseiyoruz. Çünkü bu evler ilçenin kimliği niteliğinde. Yapacağımz çalışmaların temelini önümüzdekihafta atacağız.  Bundan böyle ilçede kimse projeye uygun olmayan yapı inşa edemeyecek. Proje sayesinde gelen turistleri gezebilecekleri, tarihimizi, mimarimizi, yaşamımızı rahat görebilecekleri alanlara kavuşturacağız. Uzun soluklu bir çalışma olacak. Sabırlı bir şekilde Harran'ı geleceğe taşıyacağız” dedi.  

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...