Kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

Düzenleyen:
Kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

YAŞAM Haberleri

Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Rıfat Altınel, Kurban Bayramına kısa bir süre kala kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Rıfat Altınel, kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış, hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi gerektiğini söyledi. 

Kurbanlık olarak seçilen hayvanın özellikle kulağında küpe olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Rıfat Altınel, “Satın alınacak hayvanın vücudunun herhangi bir yerinde bir sakatlık bulunmamalıdır. Sağlıklı bir hayvanın tüy yapısı çok parlaktır, besisi yerindedir. Hayvanın fiziki görünüşü normal olmalı, vücudunda yara, şişlik, dem bulunmamalı, yuvarlak hatlı olmalıdır. Hastalık daha ziyade zayıf hayvanlarda görülür. Vatandaşlar, hayvanın hasta olabileceğini düşündüğü zaman gerek bize gerekse kesim yerlerinde görev yapacak ilçe tarım müdürlüğünün veteriner hekimlerine müracaat edebilirler. Hayvanın hasta olup olmadığını kontrol ettirebilirler. Özellikle kır danalarını ve alaca danaları satın alınırken 2 yaşından büyük olmalarına dikkat edilmelidir. Satıcılar bazen bu konuda kurnazlık yapıp 2 yaşından küçük danaları satabiliyor. Bir diğer önemli unsur da dişi hayvanlarda görülen gebeliktir. Dişi hayvan satın alırken hayvanın gebe olmadığına dair raporunun olması gerekiyor” dedi. 

Kurbanlık alacaklara önemli uyarılar

''UYGUNSUZ KESİMLERE CEZA VERİLECEK''
Aliağa Belediyesi veterinerleri olarak bayram boyunca kesim yerlerinde denetimlerde bulunacaklarının altını çizen Altınel, “Kurbanlık hayvan kesimlerinin işinin ehli insanlar tarafından bu iş için belirlenmiş yerlerde yapılması gerekiyor. Kesim yerlerinin temiz tutulması, kesimlerin olabildiğince hijyenik bir ortamda yapılması gerekiyor. Bu konuda veterinerlik olarak bayram süresince Aliağa Belediyesi Temizlik İşleri ile koordineli çalışacağız. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi de kesimin düzgün bir şekilde yapmasıdır. Uygunsuz kesimleri tespit ettiğimiz andan itibaren gerekli cezai işlemleri uygulayacağız” dedi. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...