Bayramda 15 milyon yollara düşecek

Düzenleyen:
Bayramda 15 milyon yollara düşecek

Ekonomi Haberleri

Otobüs, tren ve uçaklarda yer kalmadı. Otobüsler 8 bin ek seferle 10 milyon yolcuyu tatil beldelerine götürecek. YHT 6 ilave seferle hizmet verecek. 10 günde havada da 43 bin uçuş yapılacak...

Kurban Bayramı 10 güne çıkarılınca taşıma araçlarına talep patlaması yaşandı. Uçak ve otobüs biletleri tükendi. Otobüs ve uçaklarda 24 ve 25 Ağustos tarihlerinde bütün biletler satıldı. Bunun üzerine uçaktan trene kadar bütün taşıma araçları için ek seferler konuldu. Satılan bilet adetleri, otobüslerin tatil yöreleriyle memleketin 81 iline günde 1 milyon yolcu ulaştırılacağını gösteriyor. Bu hareketliliğin, bayram sonrasında ilköğretim okulları ile üniversitelerin açıldığı tarihlere kadar devam etmesi bekleniyor.

GÜNDE 27 BİN SEFER

Türkiye genelinde 353 otobüs firması, 8 bin 500 otobüsle hizmet veriyor. Normal günlerde otobüs sefer sayısı 22 bin. Tatil dönemlerinde bu sayı, günlük 5 bin artıp 27 bine kadar çıkıyor. Ulaştırma Bakanlığı bayramda yolcu talebini karşılamak için B2 ve D2 belgeli otobüslerin de kullanılmasına izin verince 8 bin ek sefer imkânı doğdu. Bayram boyunca otobüslerle 10 milyon yolcu taşınacak.

YHT’DE DE EK SEFER

Vatandaşlara daha rahat seyahat imkânı sunmak amacıyla TCDD Taşımacılık AŞ’ye bağlı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına ilave seferler konuldu. Buna göre 26 ve 31 Ağustos ile 4 Eylül’de Ankara’dan 08.45, Pendik’ten 18.45’te hareket edecek 6 ilave YHT seferiyle hizmet verilecek. Bunlarla Ankara-İstanbul hattında 2 bin 454 kişilik ilave YHT yolcu kapasitesi sağlanacak. Öte yandan 7 büyük havalimanında 25 Ağustos-4 Eylül’de 42 bin 109 uçuş gerçekleştirilecek. 

10 GÜNLÜK TATİL HAVAYA UÇURACAK

Bu deyim, kelimenin iki anlamıyla da gerçek olacak. Yani bayram sebebiyle artan yolcu trafiğinde âdeta patlama yaşandı. Hava yolu şirketleri ek seferler koyarken, hemen hemen hiçbir hava yolu şirketinin İstanbul hareketli uçuşlarında 24 ve 25 Ağustos uçuşlarında yer kalmadı. 26 Ağustos uçuşlarında fiyatlar ekonomi sınıfında dahi 400 liraya yaklaştı. Bu sebeple, 25 Ağustos-4 Eylül’de yurt içinde 113, yurt dışında 83 olmak üzere toplam 196 ek sefer gerçekleştirecek olan THY’de, bayram dönemi içerisinde sunulan kapasitenin önemli bir kısmı rezerve edilirken, ek gelecek satışlarla yüksek doluluk bekleniyor. THY verilerine göre, yurt içinde Bodrum, Dalaman, Antalya, Trabzon, yurt dışında ise Barselona, Roma, Paris, Prag, Budapeşte, Milano, Venedik, Londra, New York, Los Angeles, Miami, San Francisco, Bangkok, Phuket ve Saraybosna gibi noktalar tercih ediliyor.

KORSAN UYARISI

Otobüs firmaları, Kurban Bayramı öncesinde hiçbir denetime tabi olmadan, yasalara aykırı taşımacılık yapan “korsan” taşımacılar konusunda vatandaşları uyardı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, belgeli şekilde taşımacılık yapan firmaların yanı sıra “korsan” tabir edilen, denetimsiz araçların da bu süreçte sayısının artacağına dikkati çekti. Otogar çıkışı olmayan, denetimsiz araçların büyük tehlikeler içerdiğini söyleyen Özcan; “Korsan tabir ettiğimiz otobüsler, günde ortalama 500-600 sefer yapıyor. Biz nasıl ek sefer koyuyorsak korsan oranı da yüzde 30 artıyor. Kasaplar bile otobüs bileti satıyor. Hiç uzun yola çıkmamış, bakımları yapılmamış, ucuz diye hiçbir şeyine dikkat edilmeyen araçlar, insanımızın hayatıyla oynuyor” dedi.

GÖZDE HATLARDA YÜZDE 100 DOLULUK

Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, yoğun hatlarda doluluğun yüzde 100’e ulaştığını söyledi. Pegasus 224 ek sefer koyarken, Antalya, Bodrum, Dalaman ve Kıbrıs en yoğun uçuşların olacağı yerler olarak öne çıkıyor. Nane “Üçüncü havalimanını dört gözle bekliyoruz” derken, yolcularına yurt içinde 2 saat, yurt dışında en az 3 saat öncesinden havaalanında olma tavsiyesinde bulundu.

ONUR AİR'DEN 90 BİN YOLCU

Onur Air, Kurban Bayramı süresince artan talebi karşılamak için filosundaki geniş gövdeli uçaklarla uçuşlarını gerçekleştirecek. Şirket, Kurban Bayramı dönemi süresince 90 bin yolcu taşıyacak. Onur Air’in Kurban Bayramı haftasında en fazla talep gören uçuş noktaları iç hatlarda Adana, Antalya, Bodrum, İzmir ve Trabzon, dış hatlarda ise Amsterdam, Berlin, Düsseldorf, Paris ve Moskova oldu.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...