Yeniden duyan Salih Amca: Kimin ne olacağı belli değil

Düzenleyen:
Yeniden duyan Salih Amca: Kimin ne olacağı belli değil

YAŞAM Haberleri

Kulağına koklear implant takılan yaşlı adam, yeniden duymaya başladı. Kuş cıvıltısını duyan adam gözyaşlarını tutamadı.

İstanbul’da oturan Salih Ünalafşar (68), 18 yaşında işitme problemi yaşamaya başladı. Zamanla bir kulağının işitmesini tamamen kaybeden Ünalafşar’ın diğer kulağının işitmesi de gittikçe azaldı. Son 1 yıldır hiç duyamayan yaşlı adam, 41 yıllık eşinin yardımıyla hayatına devam etti. Ardından ameliyatla koklear implant takılarak tekrar duyma melekesini kazandı. Duyduğu ilk ses ise kuş cıvıltısı olan kişi, eşiyle birlikte gözyaşlarına boğuldu. Şimdi çok mutlu olduğunu belirten Ünalafşar, şunları söyledi: İki dil bilmeme, tercümanlık yapmama rağmen aylardır hiç konuşmadım. Her sabah ve akşam 1’er buçuk saat yüzerdim. Tıpa tıkmama, bone takmama rağmen yüzme tehlike arz etmeye başladı. Son 1 yıldır toplumdan koptum. Kabuğuna çekiliyor insan. Duyma bambaşka bir şey. Sağolsun 41 yıllık hayat arkadaşım var. Bazen telefonları falan anlayamazdım. Hemen eşime verirdim. Eşim tercüme ederdi. Bana hep destek oldu. İlk duyduğum şey kuşların cıvıltısı oldu. Eşimle birlikte yarım saat ağladık. Duyamadığım süreçte ise en çok üzüldüğüm şey benimle dalga geçilmesiydi. Bu konuda mesaj vermek istiyorum. İnsanlar duymayan biriyle lütfen dalga geçmesinler. Şimdi o müşterilerimin hepsini ziyaret edeceğim. İnsanlar empati kursun. Kimin ne olacağı belli değil. 
 Ameliyatı gerçekleştiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz öğretim üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy ise “Hastanın testlerinde iki taraflı yüzde 100 işitme kaybı olduğu tespit edildi. Bu sebeple biz hem kulağı kurutmak hem de işitme kaybını düzeltmek amacıyla hastamıza cerrahi önerdik. Koklear implantın diğer işitme cihazlarından farkı da iç kulağımıza gelen seslerin iletimini arttırması. Yani cihaz kulak fonksiyonu görüyor. İşitme kaybının çözümü var. Doğuştan ya da erişkin yaşta da olsa mutlaka bir doktora gidilsin” diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...