Hira çiçek açtı

Düzenleyen:
Hira çiçek açtı

YAŞAM Haberleri

Mekke’deki hacı adaylarının sayısı hızla artıyor. Müminler vakitlerini öncelikle Kâbe-i muazzamada geçirmeye çalışıyor. Bu arada Arefe gününe hazırlanıyorlar.

İrfan ÖZFATURA

Mükerrem beldedeki ziyaret yerlerinden biri de Arapların Cebel-i nur dediği Hira Dağı. Diyanet İşleri Başkanlığı arzu eden hacı adaylarını Hira dağına çıkarıyor, hocalarımız ilk vahyin geldiği günü anlatıyorlar, duygulu anlar yaşanıyor. Hira Dağı 620 metre civarında, eğer Mekke’nin rakımını da düşerseniz pek yüksek sayılmaz. Ancak onda bir asalet ve heybet var. Öyle ya Habibullahın ve Cebrail aleyhisselâmın şereflendirdiği kaç tane dağ var dünyada?

SUSATAN YOKUŞ

Eskiden yolu yoktu, ayaklarınızın altında taşlar yuvarlanırdı, Asyalı garipler iyi kötü birer basamak yapıyorlar. Tırmanması zor değil. Gençler 40-45 dakikada doruğa rahatlıkla varıyor. Yaşlılar ve kilolular da çıkıyor ama daha fazla terliyorlar, o kadar. Zikrolunan mağara bir oyuk değil, birkaç yassı taş mekânı çadır gibi örtüyor. Zirve Mekke şehrine hâkim, Kâbe-i muazzama açıkça görünüyor. Günün her saati rüzgârlı, aşağıların yandığı vakitlerde bile ferah oluyor. Bilhassa gecesi çok hoş, yıldızlar tutulacak kadar yakın, şehrin ışıkları önünüze seriliyor âdeta.

NURLU MAĞARA

Bilindiği üzere cahiliye devrinde Vahdaniyete inanan Hanif dini mensupları çok azalır kuytulara sığınırlar. Resulullah Efendimiz de (sallallahü aleyhi ve sellem) Mekke’nin 5 km kadar kuzeybatısındaki Nur Dağı’na çekilir ve vaktini tefekkür ile kıymetlendirmeye bakar. Hazret-i Hatice validemiz o yaşına rağmen gelip gider, su ve yemek taşır doruğa. Cebrail aleyhisselam da teşrif edecek ve ilk vahyi getirecektir nurlu mekâna. 
Ancak gün batarken manzara pek güzelleşiyor ve tatlı bir rüzgâr esiyor. Akşam ve yatsı vakti çevreden dalga dalga ezan sesleri geliyor. Mescid-i Haram’ın ışıkları yanınca yönünüzü buluyor, tekbirinizi alabiliyorsunuz baka baka. Merdivenler elbette dik ve yorucu. Delikanlılar 40-45 dakikada çıkabiliyor. Yaşlılar çok çok olsun da bir, 1.5 saatte. İhtiyar ziyaretçilerin söyledikleri ortak bir cümle var “Ahh ah! Genç gelmek varmış!” 
Son yıllarda dağın zirvesine bir maymun kolonisi yerleşmiş. Küçük, sevimli şeyler. Kendileri mi geldiler, birileri mi getirip bıraktı bilmiyoruz ama bir şekilde geçinip gidiyorlar. Düşünün kıtalar ötesinden gelen müminler onlarla meyvelerini, bisküvilerini, sularını paylaşıyor. Allahü teâlâ kupkuru kaya üzerinde rızıklarını ayaklarına yolluyor. Dağın zirvesinde bir kantin var, sallama çay ve soğuk gazoz içebilir, takke, tesbih alabilirsiniz. Elektrik jeneratörden sağlanıyor. 

Hira çiçek açtı

DİLE GELSE DE ANLATSA

Cebel-i nur ilk vahye muhatap olduğu gibi “Şakku’s Sadr” (Efendimizin göğsünün yarılıp yıkanması) ve “Şakku’l Kamer” (Ay’ın ikiye yarılması) mucizelerine de şahit oldu. Hacı adayları ve umreciler her taşına bu şuurla basıyor, her adımda efendimizin izini kokusunu arıyorlar. Hasılı feyzli bereketli bir mekân. Allahü teâlâ hepinize hepimize gitmeyi görmeyi nasip eylesin. Bazı şeyler kelimelere sığmıyor!

RESÛLULLAH’IN KOKUSU SİNMİŞ 

Zorlu bir tırmanıştan sonra zirvedeki Hira Mağarası belirdiği anda yorgunluk hissi hemen kaybolup kalp atışları hızlanıyor. Sonra âlemlere rahmet olan Hazret-i Peygamberimizin, mağaranın taşlarına sinen o mübarek kokusu taa ciğerlere kadar çekiliyor. Ardından dualar ve gözyaşları... Nur Dağı’na aşağıdan bakılınca sanki rükûya eğilmiş gibi duruyor...

GECE BİR BAŞKA 

Nur Dağı gece bambaşka oluyor. Işıl ışıl parlayan Mekke-i Mükerreme’ye bakarken Kâbe’den nuru hemen beliriyor. Sonra hüzün çöküyor, bir garip oluyor insan...

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...