Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kurtulmuş: Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması söz konusu değil

Düzenleyen:
Kurtulmuş: Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması söz konusu değil

GÜNDEM Haberleri

Numan Kurtulmuş, Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması gibi bir gündemin 'şu an için olmadığını' söyledi.

Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları devam eden Ayasofya Müzesi'ni Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve   müzenin müdürü Hayrullah Cengiz ile birlikte ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Restoratörlerden çalışmalara ilişkin bilgi alan Bakan Kurtulmuş, ziyaretin ardından bir basın açıklaması yaptı. 

'FATİH SULTAN MEHMET'İN FETİH HAKKI'

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılıp açılmayacağıyla ilgili bir sorusu üzerine Kurtulmuş şu yanıtı verdi: "Gündemimizde yok. Ama sonuçta Ayasofya Fatih Sultan Mehmet'in fethinin bir sonucu olarak ibadethane haline getirilmiş.  Daha sonra bir Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline dönüştürülmüştür. Şu anda gündemimizde yok ancak Fatih Sultan Mehmet'in fetih hakkı olduğunu ifade etmek isterim. "Ayasofya'nın Türk tarihinin önemli eserlerinden birisi ve büyük bir medeniyet şaheseri olduğunu belirten Kurtulmuş, "İçindeki hem Bizans döneminden kalma hem de Osmanlı döneminde ilave edilen eserlerle çok değerli bir başyapıttır" diye konuştu. 

'2018 YILININ SONUNA KADAR BAZI DÜZENLEMELER BİTECEK'


Ayasofya'da devam eden restorasyonun, 1850'den bu yana gerçekleştirilmekte olan en önemli bakım ve onarım faaliyetlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş,  "Az önce gördük, yerde çatlamış mermerler içerisinde 'derz'lerin değiştirilmesi, kırılmış olan mermerlerinin zeminin değiştirilerek oraya yapıştırılmaları, dış cephedeki çatlakların giderilmesi ayrıca kuzey cephenin iç onarımları restorasyon çalışmaları süratle devam ediyor. Ümit ediyoruz ki, 2018 yılının sonuna kadar iç zeminin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemeler bitirilecektir" dedi.

'ASLINA VE RUHUNA UYGUN BİR ONARIM'

Ayasofya'nın imarethanesiyle, şadırvanıyla, medresesiyle aynı zamanda tam anlamıyla bir külliye olduğunu söyleyen Numan Kurtulmuş, müzeye hergün binlerce turist tarafından ziyaret edildiğini dile getirdi. Kurtulmuş, "Aslına ve ruhuna uygun bir şekilde bu onarımın bitirileceği günü sabırla beklediğimizi ifade ediyorum" diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...