250-300 milyar liralık bela bekliyor

Düzenleyen:
250-300 milyar liralık bela bekliyor

GÜNDEM Haberleri

İstanbul’da 600 bin bağımsız birimin risk altında olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, muhtemel bir depremde yaklaşık 250-300 milyar liralık belanın kapıda beklediğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa'da 800 dairelik Mevlana-Ulus kentsel dönüşüm alanında  incelemelerde bulundu. Burada mühendislerle fotoğraf çektiren Özhaseki, ardından  gazetecilere yaptığı açıklamada, bir deprem profesörünün, eğer İstanbul'da  düşünülen deprem gerçekleşirse, egemenlik ve bağımsızlığın bile tehlikeye  düşeceğini söylediğini anımsattı.
 
"Allah korusun, bu söz çok abartılı gelebilir." diyen Özhaseki, şöyle  devam etti:
 
"Ancak bir gerçeği de bilmemiz lazım, hakikaten deprem uzmanlarının  ifade ettiği gibi Marmara açıklarında 7 ve üzerindeki şiddette bir deprem yakın  bir gelecekte bizi bekliyorsa, İstanbul'da yaklaşık 600 bin bağımsız birimin  riskli olduğunu da bilmeliyiz. Tabi hazırlık yapıyoruz, deprem gelmeden önce  yenilemek istiyoruz, birçok çalışma var, tedbirler var ama Allah korusun biz bu  hazırlıkları yapmadan deprem bizi yakalayacak olursa karşımıza çıkacak hasarı  düşünemiyoruz bile. 600 bin konutun sadece çıplak yapım maliyeti bile 90 milyar.  Bu işin altyapı maliyeti ve evlerin yıkıldığı esnadaki sokakta bulunan  arabalarımız dahil çıkacak masraf bir o kadar. Evlerimizde de değerli eşyalarımız  var, onlar da yıkılmış olacak, bir o kadar daha zarar oradan çıkacak. Neredeyse 250-300 milyarlık bir bela bekliyor kapıda. Bunların da ötesinde insanların  yakınlarını, sevdiklerini kaybettikleri ortamlarda psikolojilerinin de normal  olması beklenemez. İş kaybı olur, bütün bu zararları da düşündüğümüz zaman  neredeyse altından kalkamayacağımız kadar büyük bir bela kapıda bekliyor."
 
Bütün bunları bilerek hareket edeceklerini, tabiatın yer altındaki  işleyen kurallarını değiştiremeyeceklerini aktaran Özhaseki, bakanlık olarak  bütün çabalarının, belki de tüm bu olumsuz şeyleri söylemelerinin de aynı  sebepten kaynaklandığını vurguladı.
 
"OLUMSUZLUKLARI SÖYLEMEK ÇOK HOŞA GİTMEZ AMA..."
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, deniz kenarlarında carettalarla,  çiçeklerle çok güzel resimler de verebileceğini belirterek, şöyle konuştu:
 
"Ortaya çok hoş sempatik resimler çıkar. Türkiye'nin olağanüstü  güzellikleri var, bunları sergileyebiliriz. Bunları yapıyoruz zaten, özel koruma  alanlarımız var, bunları sunabiliriz, sempatik sözler söylemek, gülen bir yüz  elbette bir siyasetçiye yakışır. Olumsuzları söylemek çok hoşa gitmez ama ben bu  misyonu kendimde görüyorum. O yüzden de durmadan herkesi uyarmaya gayret  ediyorum. Burada sadece bakanlığa iş düşmüyor. Biz kanunları hazırladık, yakında  Meclisten geçecek, hangi tür tedbirleri getireceğimizi, her yıl ne kadar inşaatı  değiştireceğimizi de zaten her fırsatta dile getiriyorum. Bunun dışında belediye  başkanı arkadaşlarımıza çok iş düşüyor."
 
Özhaseki, Yıldırım İlçesi Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'yi  tebrik ederek, Edebali'nin neredeyse Yıldırım'ın üçte birini değiştirecek  projeler yaptığını ve bunların peşinde koştuğunu söyledi. Kendilerinin de bu  çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini anlatan Özhaseki, şunları kaydetti:
 
"Aynı biçimde Osmangazi ve Büyükşehirde bu çabalar var, zaten biz  yetkimizi Büyükşehir Belediyesine devrettik burada. Bunun dışında vatandaşlara o  kadar çok iş düşüyor ki, eğer bizler bir taraftan bakanlık, bir taraftan belediye  temsilcileri olarak, yani kurumsal yapı olarak bu işin peşine düşüp uğraşıyorsak,  en zoru tercih ediyorsak, vatandaşın da bizi anlayışla karşılayıp, çağrılarımıza  kulak vermesi önemli. Yani anlaşma zeminine geldiğinde, elimizden gelen her şeyi  ortaya koyduğumuzda, vatandaşın da bize 'Evet' demesi önemli. Şöyle bir çıkarcı  anlayış, bazen karşılaştığımız ve zorlandığımız bir durum. Yüzde 90 vatandaşımız  anlaşıyor, hakkına razı ama yüzde 3-5 bir çıkarcı tavırla, 'Siz bir anlaşın da  kolay, en sona kalayım ben biraz daha fazla alayım, bir dükkan bir de daire  isterim üstüne' gibi, veya bulduğu bir iki avukat arkadaşla, hukukun açıklarından  istifade ederek, 'Yürütmeyi durdurma alayım da inşaatı durdurayım da siz görün'  gibi bir tavır emin olun bu vatana yapılacak en büyük kötülük. Bu insanlara  yapılacak en büyük kötülük. Herkes hukukunu elbette arayacak, hakkı yeniyorsa  elbette mahkemeye gidecek, buna hiç itirazımız olmaz zaten ama bütün  vatandaşların razı olduğu bir ortamda, biraz daha çıkarcı bir tavır içinde olmak  da bazı insanlara yakışmıyor. Doğrusu birçok yerde projelerin böyle tıkandığını  da görüyoruz."
 
"CANLARIMIZ YANMASIN" 
 
Özhaseki, bazı projelerde çözüm ortağı olarak gidip, Fikirtepe'de  bakan olarak müteahhitlik yaptığını belirterek, "Karabağlar'da uğraşıyorum  inşaatlar yaptırıyorum. İstanbul ve Anadolu'nun birçok yerinde dönüşüm  projelerine birebir destek veriyorum, bırakın elimizi taşın altına koymayı,  omzumuzu koyarak uğraşıyoruz birçok projeyle. Tek derdimiz bu ülkede deprem  olduğunda Allah korusun can ve mal kaybı olmasın, canlarımız yanmasın.  Vatandaşlarımızdan biraz daha anlayış bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...