Üretici uyardı; fındıkta yarı yarıya kaybederiz

Düzenleyen:
Üretici uyardı; fındıkta yarı yarıya kaybederiz

Ekonomi Haberleri

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuran üreticiler “Fiyatlar 10 TL ve altında kalırsa, ihracat gelirimiz 2,5 milyar dolardan 1,5 milyar dolara düşer” dedi

Yeni sezon fındık fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisinde (TMO) 10 lira olarak açıklanmıştı, serbest piyasa da 8,5 liraya düşmüştü. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık fiyatlarına tepkili olan üreticiler ise, değişik protesto usulleriyle seslerini duyurmaya çalışıyor. Bazı üreticiler, fındık bahçesini keserek düşük fiyatları protesto ediyor. Ordu’nun Çamaş ilçesinde de üreticiler, bir çuval fındığı mezara koyarak düşük fiyata tepki gösterdiler. Üreticiler, “Bir kilo fındığın maliyetinin 8,75 lira olduğu yerde; TMO 10 liradan, serbest piyasa ise 8,5 liradan fındık alacağını açıkladı. Bu fiyatlar ölüm ilanıdır” diyor. Bu arada üreticiler, mağduriyetin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumuna da başvurdu. Yapılan başvuruda, “Fındık, Türkiye’de 600 bin ailenin doğrudan, 1,5 milyon ailenin ise dolaylı geçim kaynağı. Üretimin yüzde 75’i, ticaretin yüzde 85’i Türkiye’de karşılanıyor. Yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Bu nedenle fındık, Türkiye’nin petrolü. Rekoltenin düşük olduğu yıllarda ihraç fiyatları 15-16 dolarlara kadar çıktı, döviz girdisi 2,5 milyar doları buldu. Bugünkü fiyatlarla ise üretici mağdur oldu. Duruma müdahale edilmediği takdirde, döviz girdisi 1 milyar dolar azalacak” denildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...