Himmetleri kiralık kasada tutmuşlar

Düzenleyen:
Himmetleri kiralık  kasada tutmuşlar

GÜNDEM Haberleri

Örgütün, topladığı menkul değerleri mahrem imamlar ve yakınları tarafından kiralanan banka kasalarında sakladığı ortaya çıktı.

Ebru Karatosun ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’nün Emniyet’teki mahrem yapılanmasına yönelik 731 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası aylık ortalama 3-3,5 milyon TL civarında himmet topladığı tespit edildi.  
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Serhat Özveren tarafından hazırlanarak Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. İddianamede, ifadelerine yer verilen “Garson” kod adlı mahrem imam, ByLock’un deşifre olmasının ardından FETÖ’nün haberleşmek için nasıl bir yol izlediğini tek tek anlattı. Mahrem imam, örgütün Nisan 2016’dan itibaren farklı ara yüzleri olan Twitter ve Facebook görünümlü kripto haberleşme programı kullandıklarını kaydetti. Bilişim ATM’leri tarafından örgüt mensuplarına “Twitter” adında bir program yüklendiğini ifade eden mahrem imam, “Bu program aracılığıyla sadece yazışma yapılabiliyordu. Twitter’la gelen en büyük yenilik grup oluşturabilmesiydi. Bu şekilde örgütün en üstünde olan kişiler kendilerine bağlı üst düzey yöneticilerle sanal toplantılar yapabiliyordu” dedi. Yine farklı ara yüzlerine sahip Facebook görünümlü “Falcon” isimli programlar da yüklediklerini kaydeden mahrem imam “Ancak irtibat kurmamızın dikkat çekmeyeceği kişilerle, yani aynı iş ortamında olduğumuz gibi normal telefonla veya Whatsapp gibi herkesin bildiği ve kullandığı şekilde de irtibat kuruyorduk” bilgilerini paylaştı.

AYDA 3,5 MİLYON TL HİMMET
FETÖ’nün Emniyet’teki mali yapılanmasının iki ana kaynağı olduğu belirtilen iddianamede “Birincisi EGM’deki FETÖ üyelerinden toplanan paralar, diğeri ise sivil kaynaktan yanı dışarıdan gelen paralardır. FETÖ üyesi polis memurlarından 110 TL, meslekten geçme amirlerden 160 TL, amir ve müdürlerden ise 220 TL aylık himmet adı altında para alınması esastır” denildi. İddianamede örgütün, emniyet teşkilatı içerisinden 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından 2014 yılında aylık ortalama 3 milyon 300 bin TL ve 3 milyon 500 bin TL arasında himmet topladığı kaydedildi. Örgütün topladığı menkul değerleri mahrem imamlar ve yakınları tarafından kiralanan banka kasalarında sakladıkları ortaya çıktı. 4 bin 687 mahrem emniyet imamından 204’ünün banka kasası kiraladığı tespit edildi. 

MİT İMAMINA 30 BİN TL MAAŞ
İddianamedeki tabloda “Yenimahalle” başlıklı masraf kalemi olarak nitelendirilen FETÖ’nün MİT Müsteşarlığı’ndaki mahrem yapılanmasında görevli “Dr. Selman Bey” kod adlı imama ödenen aylık para takvimi dikkat çekti. 8 Kasım 2015’te 28 bin 900 TL,  26 Aralık 2015’te 29 bin TL, 5 Ocak 2016’da 29 bin 300, 13 Ocak 2016’da 30 bin ve Şubat ayında 29 bin 200 TL para gönderildiği aktarıldı. İddianamede örgütün sabit giderleri arasında ABD’de bulunan emniyet mahrem imamlara Türkiye’de elde edilen himmet paralarından ödeme yapıldığı tespit edildi. 

HİMMET ALMA TAKTİKLERİ
İddianamede, örgütün “Himmet taahhüt ve tahsilatlarında yaşanan sıkıntılar”’ başlığı altındaki kısımda, himmet alınacak kişinin çok iyi tanınması ve kapasitesinin üzerinde zorlamalara gidilmemesine önem verdikleri aktarıldı. İddianamede, örgüt elemanlarının himmet istemeden önce ve sonrasında nasıl bir strateji izledikleri de anlatıldı. 
Himmetleri kiralık  kasada tutmuşlar
“Sus payı” dağıtıyordu
İzmir’de FETÖ’nün “Kanada imamı”nın ABD üzerinden gönderdiği paraları, örgütteki çözülmeyi önlemek amacıyla FETÖ’cülerin ailelerine ve ihraç edilenlere dağıttığı iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili para dağıtan başka kişilerin de olabileceğini değerlendiren ekipler, soruşturmayı derinleştirdi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...