Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Caretta carettaların koruyucusu: Tosbağacı Mustafa

Düzenleyen:
Caretta carettaların koruyucusu: Tosbağacı Mustafa

YAŞAM Haberleri

Antalya'da caretta carettalara ilgisi nedeniyle çevresinde "Tosbağacı" olarak tanınan 53 yaşındaki Mustafa Ilgaz, 20 yıldır kaplumbağa yavrularını denizle buluşturuyor.

Antalya'nın Kemer ilçesinde deniz kaplumbağalarına ilgisi nedeniyle "Tosbağacı" olarak adlandırılan Mustafa Ilgaz, 20 yıldır caretta caretta yavrularına gözü gibi bakıyor. Dört çocuk babası 53 yaşındaki Mustafa Ilgaz, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların popülasyonunu artırmak için gönüllü uğraş veriyor. Mayıstan itibaren Çıralı sahiline yumurtlamaya başlayan caretta carettaların ve yumurtaların sayısını tutmaya başlayan Ilgaz, yumurtadan çıkış döneminden yavruların denize ulaşmasına kadar tüm süreci büyük bir titizlikle takip ediyor.

Caretta carettaların koruyucusu: Tosbağacı Mustafa

Mesaisine sabahın erken saatlerinde başlayan Ilgaz, yerli ve yabancı turistlere de deniz kaplumbağaları hakkında bilgi veriyor. Caretta carettaların başında gece gündüz nöbet tutan ve yavrulara bakmayı kendine iş edinen Ilgaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatı boyunca hep doğayla iç içe olduğunu, bu nedenle de caretta carettalara büyük sevgi duyduğunu söyledi.

Caretta carettaların koruyucusu: Tosbağacı Mustafa

Anne caretta carettaların yumurtlamasıyla kendisi için hareketliliğin başladığını aktaran Ilgaz, üzerine basılmaması için yuvaları kafesle koruma altına aldığını bildirdi.

"Yavruların çıkış zamanı erken saatlerde ayaktayım"

Ilgaz, caretta carettaların kuluçka dönemlerinin 45-60 gün olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Yuvaları ve yumurta sayılarını kayıt altında tutuyoruz. Kuluçka döneminden sonra çıkamayan yavruları kurtarmak için yuvaları açıyoruz. Bazı yavrular taş altında kaldığı için yuvadan çıkamıyor. Onları kurtarıyorum. Zayıf olanları denize bırakmıyorum.Yuvaların açımında bazen turistler de yardım ediyor. Burada herkes beni tanıyor. Yuva açılacağında, yumurtlamada veya sahile ölü kaplumbağa vurduğunda 'Tosbağacı, caretta caretta var, çabuk gel' diye çağırıyorlar. Yavru caretta carettalar çocuklarım gibi oldu. Yaklaşık 20 yıldır onlarla ilgileniyorum."

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...