Mermercilere 3D heykeltraş

Düzenleyen:
Mermercilere 3D heykeltraş

YAŞAM Haberleri

Ayrı organizasyon tartışmalarının gölgesinde geçen İstanbul Uluslararası Mermer Fuarı’nda güzel işler de oluyor. Türk mühendisler tarafındın geliştirilen 3D çıktı makineleri, mermercilerden büyük ilgi görüyor. Cihazın özellikle tarihi restorasyon işlerini kolaylaştırması bekleniyor.

Türk mühendisleri mermer 3D çıktı makinesi üretti. 1.5 metreye kadar mermeri işleyen robot, dakikalar içinde tanımlanan eseri çıktı olarak veriyor. Birçok alanda yararlanılabilecek cihazdan, özellikle tarihi restorasyon işlerinde kullanılabileceği ifade ediliyor.

Sultanahmet, Ayasofya gibi tarihi özellik taşıyan esrelerdeki mermer eksiklikleri için birebir aynı parçayı üretmeye sahip özellikteki makine, 1 yıllık mühendislik sonucu üretildi. KOSGEB’in destek vererek ortaya çıkarılan üründeki yazılım ise İtalyan. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, yazılımın Türkiye’de yapılabilmesi için firmaya destek verdiği öğrenildi. İstanbul Pendik’teki Tekno-Park’ta yer verilen firma burada, ilgili makinede kullanılacak yerli yazılım konusuna yoğunlaşacak.

1.5 METRE MERMER BLOĞUNU İŞLEYEBİLİYOR

Cihazı geliştiren Usel Firması Genel Müdürü Uğur Şimşir, ürettikleri ürünün; hükümetin yeni ürün ve teknolojilere verdiği desteğin somut bir kanıtı olduğunu söyledi. Cihazın 1.5 metreye kadar mermer bloğunu işleyebildiğini söyleyen Şimşir, ürünün bir çok alanda kullanılacağını kaydetti. Şimşir, tüm deneme aşamalarının bittiğini belirttiği cihazı İstanbul’da devam eden Uluslararası Mermer Fuarı’nda satmaya başladıklarını kaydetti. Ürünün diğer bir muadilini üretimini yapan Mavijet firması ise tasarım ve imalatını yaptığı 5 eksen ve 6 eksen CNC makineleri ile dikkat çekiyor. Mermer işleme makinesini birçok aksamını yerli imkanlarla üretmeyi başaran firma, ürünün daha da geliştirmek için çalışma yapıyor.

ÇOK EZİYET ÇEKTİK

İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Bu fuarın düzenlenmesine kadar geçen süreçlerde çok eziyet çektik. Çok engel çıkardılar, maalesef kendi yönetim kurulum bile bu fuar yapılmasın diye benimle mücadele etti” dedi. Kahyaoğlu, fuarda sergilenen blok mermerlerin yüzde 80’i ilk günden satıldığını söyledi.

Üzerinde tartışmaların sıkça yapıldığı fuar, İstanbul’da dün son buldu. Etkinlik, ‘ayrı fuar organizasyonu’ tartışmalarının gölgesinde geçti. Mermercilerin güç savaşına dönüşen kavganın etkilerini, fuarı gezerken hissetmek mümkün. (Yeni Şafak)

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...