Bayram öncesi yola mı çıkıyorsunuz... Aman dikkat!

Düzenleyen:
Bayram öncesi yola mı çıkıyorsunuz... Aman dikkat!

T-Otomobil Haberleri

Trafikte yaşanan kazaların yaklaşık yüzde 90’lık bir bölümünün sürücü kaynaklı olmasından yola çıkan DRD, Hayatı Emniyetli Yaşa (HEY) projesi ile Kurban Bayramı öncesinde trafik kazalarını önlemek amacıyla Türkiye’deki trafik istatistiklerini ve daha güvenli bir sürüş için alınması gereken temel önlemleri paylaştı.

Trafikte yaşanan kazaların yaklaşık yüzde 90’lık bir bölümünün sürücü kaynaklı olmasından yola çıkan DRD, Hayatı Emniyetli Yaşa (HEY) projesi ile Kurban Bayramı öncesinde trafik kazalarını önlemek amacıyla Türkiye’deki trafik istatistiklerini ve daha güvenli bir sürüş için alınması gereken temel önlemleri paylaştı. Güvenli sürüş teknikleri alanında Türkiye’nin en köklü kuruluşu olan Demir Bükey Akademi ile bir araya gelen DRD, bu konuda ODTÜ, Koç, İTÜ gibi çeşitli üniversitelerde eğitim seminerleri de düzenliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Demir Bükey Akademi İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Mete Bayrakçı, yalnızca geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda Türkiye genelinde 100’e yakın trafik kazasında ölümlü ve yaralanmalı vakaların meydana geldiğini hatırlatarak şöyle konuştu: 
Araçların yüzde 2,5’i kusursuz
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 21 milyonu geçti. Ehliyetli her sürücü aslında yeterli trafik ve sürücülük bilgisine sahip değil ve 2016 yılı itibarıyla ehliyetli sürücü sayısı da 28 milyona ulaştı. TÜVTÜRK araç muayene sonuçlarına göre trafikteki kusursuz araç oranı ise sadece yüzde 2,5 seviyesinde. Son bir yolda maalesef ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon trafik kazası meydana geldi. Trafik kazaları en fazla haziran-temmuz-ağustos aylarında yaşanıyor. Şimdi önümüzde birçok vatandaşımızın şahsi araçlarıyla, aileleriyle birlikte uzun yolculuklara çıkacakları ve trafik yoğunluğunun üst seviyelere tırmanacağı bir Kurban Bayramı tatili var. Araç kullanarak yola çıkacak olanlara tedbiri elden bırakmadan yalnızca birkaç küçük tavsiyemiz olacak. Bunlara dikkat edersek hayati önem taşıyan kazaları büyük oranda önleyebiliriz.

İşte hayat kurtaracak 15 temel tedbir:

1. Yola çıkmadan önce seyahat planınızı iyi yapın ve yolda acele etmeyin. 
2. Lastiklerinizin hava basıncını ve diş derinliğini mutlaka kontrol edin.
3. Eşyalarınızı bagaj içerisinde sabitleyin ve görüşünüzü kısıtlayacak eşya bulundurmayın.
4. Ağır ve yağlı yiyecekler, ayran gibi uyku hâline yol açabilecek şeylerden kaçının.
5. Klima kullanırken fakat belirli aralıklarla içerdeki havayı mutlaka tazeleyin.
6. Bütün yolcuların emniyet kemerlerini taktığından emin olun.
7. Gündüz yolculuklarında da farlarınız açık olsun. 
8. Yola çıkmadan önce mutlaka aracınızın bakımını yaptırın. 
9. Trafik kaidelerine mutlak olarak riayet edin. Kanuni hız limitleri içinde hareket edin. 
10.Takip mesafenizi iyi koruyun, doğru yerde ve doğru zamanda sollama yapın. 
11. Sekiz saatten fazla araç kullanmayın. Her 2 saatte bir mola vermeyi ihmal etmeyin.
12. Yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine mutlaka dikkat edin. 
13. Dikkatinizi yoldan ayırmayın ve kesinlikle cep telefonu kullanmayın.
14. Trafikte kimseye ders vermeye kalkışmayın. 
15. Bir kaza durumunda öncelikle olay yerinin güvenliğini sağlayın.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...